Warme woorden in raad voor Patijn

Burgemeester Patijn meldde gisteren, voor velen volkomen onverwacht, dat hij zijn ambt neerlegt per 1januari 2001, ruim een half jaar eerder dan verwacht.

Burgemeester Patijn noemde het zelf ,,het best bewaarde geheim van het stadhuis''. Al in oktober vorig jaar had hij samen met zijn vrouw besloten nog één jaar te zullen aanblijven als burgemeester. Maar in het openbaar liet hij weten tot aan zijn pensioen volgend jaar zomer te blijven.

Hoewel volgens Patijn ,,zeker veertig mensen op de hoogte waren'' kwam het bericht voor de gemeenteraad als een volslagen verrassing. De wethouders kregen 'sochtends per koerier een brief overhandigd, de raadsleden vonden de brief later die dag bij hun gemeentepost. Maar in de raadsvergadering van gisteren was het voortijdige vertrek van Patijn geen issue. Fractievoorzitter van de PvdA B.Irik besteedde er namens alle fracties een paar woorden aan: ,,Geachte voorzitter, beste Schelto. Wij respecteren je besluit. Jammer is het wel.'' Patijns weerwoord: ,,Ik zeg er verder maar niets over. Ik ben natuurlijk ook onder de indruk van mijn eigen brief.'' Volgende agendapunt.

Vorig jaar april werd Patijn ziek. Bij hem werd kanker in het vetweefsel geconstateerd. Toen hij na vijf maanden genezen was verklaard en terugkeerde, vertelde hij op een persbijeenkomst graag tot aan zijn pensioen te blijven. Maar met zijn vrouw had hij toen dus al lang afgesproken dat hij nog een jaar zou blijven. ,,We hebben het er samen over gehad'', zei hij gisteren. ,,Wat doe ik? Ga ik door tot het bittere eind of stop ik iets eerder? Ik heb gemerkt dat die ziekte toch een grote invloed had. Je bent altijd weer bang dat het terugkomt, je moet voortdurend op controle en scans laten maken.''

Had de burgemeester dan niet het gevoel dat hij de burgers van Amsterdam een loze belofte deed? Patijn: ,,Ik ben geen wegloper. U zult zien: vanaf heden gaat het alleen nog om mijn opvolging. Dat is doodnormaal, maar dat 15 maanden volhouden leek me niet zo nuttig. Dan kun je niet meer normaal functioneren.'' Patijn wilde graag blijven voor het EK2000 en SAIL. ,,Het leek voor mijzelf bepaald beter dat rustig af te ronden.''

Patijn benadrukt dat zijn keuze om eerder op te stappen een strikt persoonlijke is. Patijn wil vooral veel tijd gaan doorbrengen met zijn gezin.

Wethouders en raadsleden waren gisteren unaniem enthousiast over de kwaliteiten van de burgemeester en allen toonden zij begrip voor zijn besluit. Meest genoemde kwalificaties: sfeermaker, bruggenbouwer, warm, vaderlijk.

Veel raadsleden constateerden dat Patijn na zijn ziekte losser was gaan optreden. VVD-raadslid F. Houterman: ,,Ik heb de eerste vier jaren van zijn burgemeesterschap kritiek gehad op zijn gebrek aan leiding geven. Ik vond dat hij meer voor de troepen uit moest lopen. Na zijn ziekte toonde hij wel dat leiderschap.''

PvdA-wethouder Stadig denkt dat Patijn uiteindelijk de geschiedenis zal ingaan als de meest populaire burgemeester van Amsterdam. ,,De burgers herkennen in hem een man die echt belangstelling voor hen heeft. Hij is een echte burgervader.''

Stadig was overigens niet helemaal verrast door het voortijdig vertrek: ,,Je zag aan hem dat hij een beetje moe was.''

Patijn zelf: ,,Als je te vaak opstaat met een vermoeidheid van de vorige dag, is het verstandig te zeggen: ik ga nu eens opstaan als ik uitgeslapen ben.''