Tiscali koopt World Online

De Italiaanse internet-provider Tiscali koopt de Nederlandse branchegenoot World Online voor ruim 5,5 miljard euro in aandelen. In de aanloop naar het overnamenieuws is de handel in de aandelen van betrokken bedrijven vanmorgen opgeschort.

Volgens een woordvoerder wordt de inhoud van hun overeenkomst later vandaag gepubliceerd. Een bron dichtbij de onderhandelingen zegt dat Tiscali onder voorwaarden 20 euro per aandeel zal bieden. De Nederlandse provider, die medio maart voor 43 euro per aandeel naar de beurs ging, sloot gisteren op een koers van 15,80 euro.

Voor de lopende rechtszaken naar aanleiding van de mislukte beursgang van World Online lijkt de overname nauwelijks gevolgen te hebben. ,,Juist vandaag doen we de dagvaardingen de deur uit, waarmee we de emissie door de betrokken banken [onder meer ABN Amro] willen vernietigen'', aldus advocaat G. Spong, die namens teleurgestelde beleggers procedeert. ,,Misschien is het voor de banken wel voordelig dat World Online een grote partner krijgt wanneer zij de zaak verliezen.'' Eerder heeft hij al aangifte gedaan tegen oprichtster Nina Brink en World Online. ,,De fusie heeft voor de aansprakelijkheid geen gevolgen'', zegt Spong, die binnen een maand een reactie verwacht op zijn stappen.

Directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) – eveneens bezig met een dagvaarding – ziet de fusie als een rechtstreeks gevolg van de mislukte beursgang. ,,Niemand wilde nog een deal met hen sluiten, terwijl zij met hun aandelen geen overnames meer konden plegen.''

WORLD ONLINE : pagina 11