Speelwijze Heerenveen vertoont stijgende lijn

Voor het eerst in het prille seizoen bespeurde trainer Foppe de Haan gisteren een stijgende lijn in het elftal van Heerenveen. Al was het gelijkspel tegen FC Twente (2-2) uiteindelijk nog teleurstellend omdat de Friezen in de slotminuten de winst uit handen gaven.

Minder dan een week voor het debuut in de Champions League tegen Olympique Lyon zag De Haan in zijn elftal de bal bij vlagen goed rond gaan. In de eerste wedstrijd tegen FC Utrecht (2-0 verlies) en in mindere mate in het duel met Fortuna (2-0 winst) was Heerenveen volgens de trainer zichzelf niet omdat zijn spelers de naweeën ondervonden van een zware voorbereiding. ,,We hebben nu een belangrijke stap voorwaarts gezet.''

In de eerste thuiswedstrijd tegen NAC, aanstaande zaterdag, en komende dinsdag tegen Lyon kan de nummer twee van vorig seizoen het vervolg laten zien. De zwakste linie in de ploeg bleek in Enschede weer eens de defensie, waar bijvoorbeeld aanvoerder Hansma de bal vaak wild naar voren trapte of zelfs in de tribune. Die speelwijze strookte in geen geval met de visie die trainer De Haan heeft op voetbal. Maar op het middenveld waren sterke staaltjes te zien. Een counter kunnen Talan, Lurling en Nurmela razendsnel uitvoeren.

Het klink misschien wat on-Nederlands, maar in de counter liggen de mogelijkheden in de Champions League voor Heerenveen, dat zelfs in een relatief zwakke poule moet oppassen voor een figurantenrol. In de eerste helft tegen Twente bracht De Haan de strategie voor het Europa-Cupavontuur al vast in praktijk. Met veel spelers achter de bal liet Heerenveen de tegenstander bewust uitrazen. De omschakeling van verdediging naar aanval verliep soms flitsend. Maar dit was Twente en geen Franse Champions-Leaguedeelnemer.

Verdediger Tieme Klompe en spits Dennis de Nooijer zullen de eerste opvoeringen in de Champions League missen. De Nooijer kwam vorig seizoen door een knieoperatie nauwelijks aan spelen toe en kreeg in deze competitie tijdens de eerste wedstrijd tegen FC Utrecht een blessure aan zijn voet. Zijn chirurg in het Rotterdamse Dijkzigt-ziekenhuis heeft er volgens De Haan ,,een prikje in gedaan'' en sindsdien is de peesplaat aan de beterende hand. Voorlopig zal de trainer echter moeten improviseren met Daniel Jensen of rechterflankspeler Talan.

Als de tegenstander over een trage voorstopper beschikt, kan die ploeg de Nederlandse international in de spits verwachten en anders het behendige Deense talent. Verder speelt De Haan ook nog met de gedachte om Lurling in de punt van de aanval te posteren. ,,Dan moet ik wel een oplossing voor de linkerkant vinden. Maar Lurling scoort makkelijk, het is net een horzel.'' De 37-jarige Harris Huizingh kan evenals gisteren fungeren als pinchhitter en verder heeft Heerenveen nog de 19-jarige Romano Denneboom in de gelederen. ,,Maar die bewaar ik voor de Kerst'', grapt De Haan steevast als iemand hem naar de Schiedammer vraagt.

In Enschede debuteerde Sander van Gessel in het blauwwitte shirt van de Friezen. Aanvankelijk had Heerenveen voor de linkshalfpositie Robert Fuchs van PSV willen huren, maar de betrokken clubs werden het daarover niet eens. Vervolgens koos De Haan voor de 23-jarige speler van FC Groningen die een jaar uit de roulatie is geweest door een afgescheurde kruisband. ,,Op termijn hebben we aan hem in vergelijking met Fuchs een betere speler'', zei De Haan. ,,Het is te zien dat Van Gessel het in zich heeft om een goede voetballer te worden. Met trainen komt zijn talent er vanzelf uit. Tegen Twente vond ik dat hij nog wat agressiviteit miste. Misschien een kwestie van plankenkoorts geweest.''

Van Gessel maakt in korte tijd dan ook een ontwikkeling door als in een jongensboek. Vorig jaar nog hopeloos geblesseerd en nu van de eerste divisie in de eredivisie én de Champions League. Het lijkt wat hoog gegrepen. ,,Ik had moeite met het tempo'', zei Van Gessel na afloop van het duel met Twente. ,,Dat is een gewenningsproces. Ik weet zeker dat ik dit niveau aankan. Voor mijn gevoel kan ik nog veel beter worden.''

Vervolgens kreeg de debutant vast een voorproefje voor de Champions League. Een verslaggever van de Franse televisie schoot hem aan en die stond hij voor de camera in keurig Frans te woord. ,,Als jongetje heb ik een paar jaar in Frankrijk gewoond'', verklaarde Van Gessel.

In Enschede kwam Van Gessels nieuwe werkgever op achterstand door een kopbal van Vennegoor of Hesselink. Het doelpunt viel onverwachts, want na een goede start verloor Twente het initiatief aan Heerenveen. Kort na rust sloeg de ploeg van De Haan twee keer terug. Radomski (afstandsschot) en Lurling (solo) troffen doel. Heerenveen kreeg nog kansen op 1-3, maar bij Twente kwam er in het laatste kwartier weer wat vuur in het spel. Van der Laan zag een schot via de kruising naast gaan, De Witte miste voor doel. In blessuretijd zorgde Houwing na een pass van de eveneens ingevallen Rahim voor de gelijkmaker. Twente maakte terecht aanspraak op zijn eerste punt in deze competitie.