Serviërs Kosovo gaan niet naar de stembus

De gematigde Kosovo-Serviërs doen niet mee aan de Joegoslavische parlements- en presidentsverkiezingen van 24 september. Ook een van de leiders van de Servische hardliners in Kosovo is tegen deelname aan de Joegoslavische verkiezingen.

De Servische Nationale Raad (SNV), die de gematigden binnen de Servische gemeenschap in Kosovo verenigt, liet gisteren weten niet aan de federale verkiezingen mee te doen, omdat de veiligheid van de kiezers niet kan worden gegarandeerd. Op zich, aldus de SNV, is het ,,logisch'' dat de kiezers in Kosovo naar de stembus kunnen gaan, want Kosovo maakt formeel deel uit van de Joegoslavische federatie – reden voor de SNV om niet deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen die het VN-bestuur in Kosovo voor 28 oktober heeft uitgeschreven.

Ook Oliver Ivanovic, de radicale leider van de Kosovo-Serviërs in Mitrovica, liet gisteren weten niets te voelen voor deelname aan de Joegoslavische verkiezingen. En ook hij boycot eveneens de lokale verkiezingen.

Dat de Serviërs niet willen meedoen aan de federale verkiezingen is een onverwachte opsteker voor het VN-bestuur, dat met de verkiezingen in zijn maag zat. Formeel maakt Kosovo nog steeds deel uit van Joegoslavië en het recht om Kosovo verkiezingen te organiseren kan het bewind in Belgrado dus niet worden ontzegd. Aan de andere kant heeft Belgrado in practische zin in Kosovo niets meer te vertellen en wil de grote Albanese meerderheid in Kosovo daar ook niets van weten. Kouchner heeft eerder gezegd dat de Serviërs in Kosovo niets in de weg wordt gelegd als ze aan de verkiezingen willen meedoen, maar dat het VN-bestuur hen daarbij niet zal helpen.