Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Een unieke reportage over tbs-kliniek Veldzicht in Balkburg. Op de afdeling Long Stay zijn twintig tbs'ers ondergebracht. Sommige staan jarenlang onder behandeling, zonder enig resultaat. Gesprekken met bewoners en behandelaars. Ned.2, 17.29-18.55u.

Netwerk. Reportage over het steeds duurder worden van uitzendrechten van de Olympische Spelen voor televisiestations. Verder aandacht voor de gemaksservice voor mensen met een druk bestaan. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Onder andere aandacht voor het charmeoffensief van de VN om New Yorkers ervan te overtuigen dat de chaos in hun stad ergens goed voor is. Ned.3, 22.34-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Was, wie, schon 50? Rudi Carrell, Helmut Schmidt en andere bekendheden geven hun mening over de Duitse zender ARD, die vijftig jaar geleden de lucht in ging. ARD, 21.00-22.30u.

De verdwenen straat. Hoe verging het de voormalige bewoners van de Tollenstraat in Enschede na de vuurwerkramp, op 13 mei? Zembla ging op onderzoek uit. Aan het woord komen onder meer een wijkagent en een beeldend kunstenaar. Ned.3, 21.17-22.00u.

Histories. Slot van een reeks historische documentaires onder de gemeenschappelijke noemer `Twee IJsheiligen'. Vandaag aandacht voor Roald Amundsen, die op 14 december 1911 als eerste de Zuidpool bereikte. CANVAS, 21.25-22.10u.

AMUSEMENT & DRAMA

Andere tijden. Eerste aflevering van een geschiedenismagazine over vergeten gebeurtenissen uit de 20ste eeuw. Vandaag: een uit de hand gelopen Koninginnedagviering bij het Unifil-bataljon in Libanon, twintig jaar geleden. Ned.3, 20.45-21.17.

Ziek, zwak en misselijk. Eerste deel van een vierluik over verantwoord medicijngebruik. Vandaag: M'n lijf is me lief. Ned.1, 17.36-18.04u.

Malcolm in the middle. Amerikaanse comedyserie. Zie TV-vooraf. FOX, 21.00-21.30u.

Het homoparadijs: Fire Island. Derde deel van een docu-soap over het leven van rijke homoseksuelen op de Fire eilanden. RTL 4, 22.45-23.15u.

Nature boy. Eerste deel van een Engelse serie over de 16-jarige David die bij een pleeggezin opgroeit, maar na een gewelddadig incident op zoek gaat naar zijn natuurlijke vader. Ned.3, 23.21-0.11u.

Mentor magazine extra. In deze herhaling aandacht voor jongeren en drankzucht. Een op de vijf Nederlandse scholieren drinkt tijdens het uitgaan minimaal vijf glazen alcohol. Een gesprek met jongeren en hun ouders. Ned.1, 23.42-0.06u.

FILM

A Night on the Town/Adventures in Babysitting (Chris Columbus, 1987, VS). Regiedebuut van de latere bedenker van de Home Alone-films. Babysitter Elisabeth Shue neemt haar oppaskindertjes mee om een vriendin in nood te helpen. Net 5, 20.30-22.30u., met reclame.

Virtuosity (Brett Leonard, 1995, VS). Sciencefiction thriller met een hoofdrol voor een computerprogramma over beruchte seriemoordenaars dat ontsnapt en een menselijke gedaante aanneemt. Denzel Washington is de politie-agent die de strijd met de zichzelf voortdurend herprogrammerende griezel (gespeeld door Gladiotor's Russel Crowe) aanbindt. SBS 6, 21.30-22.30u., vervolgd om 22.50-23.40u., onderbroken door reclame.

Boomerang (Reginald Hudlin, 1992, VS). Komedie met Eddie Murphy als vrouwenverslindende cosmetica-verkoper. Zie Film-vooraf. Ned.2, 21.00-22.55u.

Red Dawn (John Milius, 1984, VS). Apocalyptische Derde Wereldoorlog-film speelt zich af in Mexico waar een aantal mensen guerilla voert tegen de Russen. Duidelijk van voor de val van de Berlijnse Muur. Net 5, 22.30-0.30u., met reclame.

Stakeout (John Badham, 1987, VS). Geslaagde actie-komedie met Emilio Estevez en Richard Dreyfuss als politiekoppel dat gangsterliefje Madeleine Stowe onder observatie houdt. Dreyfuss wordt verliefd en er komt ook nog een criminele ex roet in het eten gooien. BBC 1, 23.50-1.45u.

Les deux anglaises et le continent (François Truffaut, 1971, Frankrijk). Bijna gelijktijdig twee films van de Franse filmmaker François Truffaut, van wie de Duitse televisie deze zomer bijna het hele oeuvre uitzond. Les deuz anglaises is gebaseerd op een boek van Henri-Pierre Roché, die ook de schrijver van Jules et Jim is. De film behandelt wederom het thema van de driehoeksverhouding, maar nu vanuit het gezichtspunt van een Parijse jongeman die een affaire heeft met twee Engelse zusjes. ZDF, 0.15-2.20u., nagesynchroniseerd.

L'histoire d'Adèle H. (François Truffaut, 1975, Frankrijk). Op het dagboek van Adèle Hugo (de dochter van schrijver Victor) geïnspireerd liefdesdrama over jonge vrouw die na een amour fou voor een Engelse militair krankzinnig wordt. ARD, 0.50-2.25u., nagesynchroniseerd.

Indian Summer (Mike Binder, 1993, VS). Komedie rond een groepje oude schoolvriendinnen die in hun voormalige zomerkamp herinneringen ophalen. Morgen, ARD, 10.25-12.00u., nagesynchroniseerd.

Three Secrets (Robert Wise, 1950, VS). Jongetje wordt na vliegtuigongeluk door maar liefst drie vrouwen als kind opgeëist. Dat levert dramatische verwikkelingen op. Morgen, BBC 2, 11.55-13.30u.

The Diamond Queen (John Brahm, 1953, VS). Historische avonturenfilm over de zoektocht van een tweetal Franse avonturiers naar een bijzondere Indiase diamant. Morgen, BBC 2, 14.10-15.30u.

The Championship Season (Jason Miller, 1982, VS). Basketbalteam houdt reünie. Met onder andere Martin Sheen, Bruce Dern, Robert Mitchum en Stacy Keach. Morgen, SBS 6, 15.00-16.50u., met reclame.