Selectie Muziek

Matinee

In het Amsterdamse Concertgebouw begint de Matinee op de Vrije Zaterdag 9 sept 15u het nieuwe seizoen met de Nederlandse première van de kameropera What next? van Carter, voorafgegaan door muziek van Gabrieli, Gallus, Di Lasso, Gesualdo, De Wert en Desprez, uitgevoerd door The Tallis Scholars, het Radio Kamerorkest en een aantal solisten olv Peter Phillips en Peter Eötvös.

Orgelfestival

Na concerten in Luik en Aken vinden de twee laatste ronden van het orgelconcours L'Europe et l'orgue plaats in Maastricht: 8 en 9 sept om 14u en 20u in de O.L. Vrouwebasiliek en 10 sept 15u30 is de finale in de St. Servaasbasiliek (toegang vrij).

Gaudeamus

In het slotweekend van de Internationale Gaudeamus Muziekweek met werk van jonge componisten zijn in Amsterdam tal van concerten: 8 sept 12u30 in De IJsbreker en 20u30 in het BIMhuis; 9 sept 14u in de aula van het Stedelijk Museum en 20u30 in de Posthoornkerk op de Haarlemmerstraat; 10 sept 15u Felix Meritis: concert en aankondiging van de winnaar van het compositieconcours.

Isabelle van Keulen

De violiste Isabelle van Keulen speelt het vioolconcert van Alban Berg, begeleid door het Radio Philharmonisch Orkest olv Claus Peter Flor. Verder op het programma: de Symfonie nr 22 (Der Philosoph) van Haydn en de Symfonie nr 38 (de Praagse) van Mozart. 9 sept 20u15 Muziekcentrum Vredenburg Utrecht; 10 sept 20u15 Concertgebouw Amsterdam.

Latin Dance Beats Festival

Centrale figuur is de Cubaanse pianist Ramon Valle die alle drie de avonden opent. Daarnaast zijn te horen op 8 sept: salsa orkest Rumbata en Wayne Gorbea & Salsa Picante, op 9 sept: Maraca en Zuco 103 en op 10 sept Tony Martinex & Cuban Power. Daarnaast zijn er in de bovenzaal films te zien en zijn er dj's en vj's actief. 8 t/m 10 sept Paradiso Amsterdam.

Keshavan Maslak

Omstreeks '80 woonde hij enkele jaren in Nederland waar hij voor heel wat ophef zorgde: rietblazer Keshavan Maslak alias Kenny Millions. Hij geeft nu een reunie-concert met pianist Burton Greene die al die tijd in Amsterdam is gebleven. 9 sept BIMhuis Amsterdam.

Nieuw Nederlands Peil

Nederpop-titanen De Dijk, Van Dik Hout en Acda & De Munnik bundelen hun krachten voor een verantwoorde meezingavond. 9 sept Ahoy, Rotterdam.

Nick Drake

Getroebleerd singer/songwriter (1948-1974) wordt geëerd met de documentaire Nick Drake A skin too few van Jeroen Berkvens. De première in Paradiso wordt bijgewoond door artiesten uit de naaste kring van Nick Drake: actrice en zus Gabrielle Drake en een strijkensemble onder leiding van Drake's arrangeur Robert Kirby. 11 sept Paradiso, Amsterdam.