Selectie Galerie

Fiona Tan

In Galerie Paul Andriesse is de nieuwe videoinstallatie van beeldend kunstenaar en filmmaker Fiona Tan te zien. Het werk, getiteld Lift, is een verbeelding van een kinderdroom die werkelijkheid wordt. Bij binnenkomst stuit je op een monitor met een close-up van twee schoentjes die boven het gras zweven. Elders in de galerie wordt door middel van een filmprojectie het grotere kader duidelijk: een meisje wordt door een grote ballon de lucht ingetrokken. T/m 14 okt Prinsengracht 116, Amsterdam. Di t/m vr 11-18u, za 14-18u. In Art Book, Van Baerlestraat 126, Amsterdam, wordt 10 sept 16u het boek Scenario van Fiona Tan gepresenteerd.

Metis

Met ingang van het nieuwe galerieseizoen is Galerie Metis verhuisd naar Keizersgracht 548 in Amsterdam, waar Galerie Espace al veertig jaar gevestigd is. In het pand zullen de twee onafhankelijke galeries intensief gaan samenwerken. De eerste expositie van Metis op haar nieuwe locatie omvat nieuw werk van kunstenaar Willem Sanders, die meer of minder bekende persoonlijkheden portretteerde. 8 sept t/m 1 okt, Wo t/m za 13-18u.

Kinship

Voor de tentoonstelling Kinship keerden de fotografen Anuschka Blommers/Niels Schumm, Marnix Goossens en Viviane Sassen terug naar het ouderlijk huis. Ze gingen op visite bij oma, broers en zussen en fotografeerden hun bloedverwanten ongedwongen in hun vertrouwde omgeving. De resultaten houden het midden tussen familiekiekjes en geënsceneerde reportages. Op deze manier levert de expositie commentaar op de steeds meer vervagende grenzen tussen privé-sfeer en publiek domein. T/m 7 okt in het Amsterdams Centrum voor Fotografie, Bethaniënstraat 9, Amsterdam. Wo t/m za 12-17u.

Lisa Holden

Unleashed heet het nieuwe site-specific-project van de Engelse kunstenaar Lisa Holden. Uitgangspunt voor haar installatie is de galerieruimte van Ron Mandos, een woonhuis dat het bombardement van Rotterdam overleefde. Holden reconstrueerde de persoonlijke geschiedenis van de toenmalige bewoners met foto's uit archieven en verhalen van tijdgenoten en vermengde die met haar eigen fantasie. Een bezoek aan de ruimte, ingericht met gevonden meubilair en gevuld met geluiden en gesprekken uit het verleden, brengt je even terug in de tijd. 10 sept t/m 7 okt, Rodenrijselaan 24, Rotterdam. Do t/m za 13u-17u30.

En verder

Beelden van Henk Visch t/m 8 okt in Galerie Ferdinand van Dieten-dEendt, Raamsteeg 2, Amsterdam; schilderijen van Marc Mulders t/m 7 okt in Galerie Rob Jurka, Singel 28, Amsterdam; foto's van o.a. Diane Arbus, Paul Kooiker en Arno Nollen t/m 5 okt in The Living Room, Nieuwezijds Voorburgwal 338, Amsterdam; objecten van Lina Theodorou t/m 1 okt in Galerie Lutz, Oude Delft 195, Delft; schilderijen van Jacob Vogel objecten van Roy Wolfs t/m 7 okt in Galerie Sign, Winschoterkade 10, Groningen; schilderijen van Antoine Timmermans en Lex van Lith t/m 10 okt in kunstruimte FAXX, Dunantstraat 1, Tilburg.