Scrabble op je borst

Wat vertelt de outfit aan de buitenwereld? Een strak Italiaans kostuum: `ik werk (al dan niet legaal) en verdien er goed mee'. Spijkerbroek: `geen belangrijke afspraken'. Een paar Prada schoenen: `pas op wereld, hier kom ik'. Een luid schreeuwend T-shirt met Versace-opdruk: `dit is het enige Versace-item dat ik kon betalen'. Een H&M'tje: `ik heb geen tijd om uitgebreid te winkelen'. Het kan allemaal veel makkelijker met Alpha.T, een simpel zwart T-shirt waar je met dank aan klittenband je persoonlijke boodschap op kan plakken.

Het Alpha.T-pakketje bestaat uit een zwart katoenen T-shirt en een pakje met letters en cijfers. Er zijn veertig medeklinkers, zestien klinkers, cijfers van 0 tot en met 9, en wat plakkertjes met onder meer apenstaart, Britse pond- uitroep-, procent- en vraagteken. Op een strook op borsthoogte van ongeveer dertig centimeter breedte bij vijf centimter hoogte kan de persoonlijke boodschap aan de wereld worden meegedeeld. Op de linkermouw is ook nog ruimte om een viertal lettertjes te klitten.

De aardigheid van het T-shirt moge duidelijk zijn: je kan flink combineren en vele malen per dag met een andere boodschap rondlopen. Op maandagochtend een `ik wil niet over voetbal praten' op je borst scheelt je een hoop nodeloze uitleg. Een simpel `stilte!' is handig na een nacht doorzakken. Ook handig bij het voetbal als er een groep hooligans van onbekende origine op je afstormt. Even kijken welk team er bij het naderend geweld hoort en je plakt je alras in veiligheid. ,,Is ook mijn team hoor jongens''.

Pas echt leuk wordt het natuurlijk in het uitgaansleven. Vooral verlegen types kunnen er baat bij hebben. Een onschuldig `ik vind je leuk' opplakken en dan op de persoon van keuze afstappen scheelt weer een openingszin. Als de avond naar wens vordert kan je allicht nog even een `Ga je met me mee lekker ding?' bij elkaar zoeken. Of als je wat minder kieskeurig bent: gewoon je GSM-nummer vermelden en maar afwachten wie er belt. Wel zo spannend, maar pas op met wat je in huis haalt.

De mogelijkheden zijn groot maar ook weer niet eindeloos. Het aanbod in letters beperkt de mogelijkheden. Er zijn er 56. Wie het geduld heeft om Scrabble te spelen voelt de ellende al aankomen: je hebt de perfecte combinatie in het hoofd maar juist die ene letter is niet voorhanden. In het geval van het T-shirt rest enkel de mogelijkheid er nieuwe letters bij te kopen.

Het T-shirt is van Britse origine. Zoek dus maar niet naar de `ij' maar plak gelijk de `y'. Het is geen grote ramp. Problematischer is de prijs van het T-shirt: zeventig gulden. Voor dat bedrag kan je een stuk of vijftien witte Zeeman-shirts volkladden. Anderzijds is het Alpha T-shirt een duizend-in-één shirt. De mogelijkheden zijn even omvangrijk als de creativiteit van de drager.

Het T-shirt is gekocht bij Shirt Shop, Reguliersdwarsstraat 64, Amsterdam. Tel: 020-4232088. Prijs: ƒ70. Pakje met extra letters: ƒ17,50. Website van de makers: www.jumpthegun.co.uk.