RKC koploper in eredivisie

RKC Waalwijk is na vier wedstrijden de nieuwe koploper in de eredivisie. De ploeg van trainer Martin Jol versloeg gisteravond AZ met 3-0.

Jol heeft als gevolg van blessures steeds minder spelers tot zijn beschikking. Het maakte weinig uit tegen een mat spelend AZ, dat de Waalwijkers vooral in de eerste helft maar zelden in de problemen bracht. Alleen Boussatta en Nelisse onderscheidden zich aanvankelijk in positieve zin van hun sjokkende ploeggenoten.

RKC beperkte zich voornamelijk tot het rondspelen van de bal in de achterste linie; geen AZ-speler die de RKC'ers daar lastigviel. Spelers als Nelisse en Bosman gaan niet voorop in de strijd bij AZ maar floreren vooral als ze in scoringspositie worden gebracht. Het duo werd maar zelden op maat bediend waardoor een doelpunt van RKC in de twaalfde minuut van oudgediende Van Wanrooij al voldoende leek voor de overwinning. Uit twee schaarse uitvallen wisten Hoogendorp en invaller Human puur op wilskracht de score uit te bouwen naar een ruime 3-0.

Vitesse heeft zich gisteravond tegen Sparta goed hersteld van de pijnlijke nederlaag bij NEC (1-4). De ploeg van trainer Ronald Koeman won in het Gelredome met 5-1 van de Rotterdammers. Voor Vitesse was een zege op Sparta noodzakelijk om enigszins gerust de komende weken in te gaan. Zaterdag moeten de Arnhemmers naar Willem II en volgende week donderdag wacht in eigen stadion de zware wedstrijd tegen Maccabi Haifa voor de UEFA Cup. De ruime zege van Vitesse was gezien het veldoverwicht meer dan verdiend, maar had hoger moeten uitvallen. Martel, Peeters en Amoah wisten echter geen raad met de talrijke kansen die ze kregen van het zwalkende Sparta. De ploeg van trainer Roks bleef daardoor een grotere afstraffing bespaard. Pas vlak voor rust nam Vitesse door twee doelpunten van Amoah afstand. In de 50ste minuut maakte Martel zijn eerste competitiedoelpunt voor Vitesse. Zeven minuten later zorgde Peeters voor 4-0. In de 64ste minuut schoot Marilia een voorzet van invaller Zongo keihard achter zijn eigen doelman. Sparta deed nog iets terug via Elkhattabi, die zijn vierde competitietreffer maakte.

Met een 1-1 gelijkspel tegen Roda JC heeft NAC zich met vier punten uit drie thuiswedstrijden even boven de onderste ploegen van de ranglijst genesteld. Na een nederlaag tegen RKC en een overwinning op FC Groningen begon NAC afwachtend aan de derde achtereenvolgende thuiswedstrijd van het seizoen. Roda JC mocht aanvankelijk het spel bepalen. Het leverde de Limburgers één kans op. Maar de Griekse spits Anastasiou miste alleen voor Hongaarse doelman Babos. Toen nam NAC de regie over. In de 38ste minuut opende de Braziliaan Sergio met een fraai schot de score voor NAC. Roda JC kwam direct na rust op gelijke hoogte toen Soetaers een voorzet van VandenBroeck bij de eerste paal intikte.

FC Groningen heeft de eerste zege in de eredivisie binnen. Na twee gelijke spelen won de ploeg van trainer Jan van Dijk gisteravond voor eigen publiek, ruim tienduizend man, verdiend van De Graafschap. Zijn zoon Gregoor maakte na een uur de enige treffer.