`Politietekort speelde niet bij volgen transport'

Personeelstekorten bij de politie hebben, volgens minister Korthals (Justitie), geen rol gespeeld bij de beslissing de verdachte criminelen van het `Dover'-transport niet te observeren. Bij dat transport op 17 en 18 juni kwamen 58 Chinese illegalen om het leven. Korthals zei dit vandaag in een spoeddebat in de Tweede Kamer. Volgens de bewindsman was bij de politie niet bekend dat de groep verdachten van plan was de Chinezen naar Engeland te smokkelen.

De groep was eerder geobserveerd in het verband van een ander, oriënterend onderzoek. Als de politie had geweten dat de criminelen de Chinezen wilden smokkelen, dan zou ze ondanks de personeelstekorten in staat zijn geweest de verdachten te blijven volgen, aldus de minister. Hij bevestigde dat leden van observatieteams in het fatale weekeinde zijn ingezet voor het Europees Kampioenschap voetbal.

Het hoofd van de Rotterdamse recherche, commissaris H. Jansen, zei gisteren dat de Rotterdamse politie door toenemende personeelstekorten niet meer in staat is in het weekeinde observatieteams in te zetten voor onderzoeken met een oriënterend karakter. Het Kamerlid Van de Camp (CDA) diende een motie in met het verzoek om een analyse van de personeelstekorten. De Kamer besloot in oktober op het onderwerp terug te komen.

Korthals weersprak vanochtend dat het Chinezen-transport bewust zou zijn doorgelaten, zoals enkele advocaten van `Dover'-verdachten hebben gezegd. Wel heeft de minister eerder driemaal toestemming gegeven mensen door te laten in een smokkelonderzoek, om zo beter zicht op verdachten te krijgen. Van die toestemming is ,,voor zover mij bekend'' geen gebruikgemaakt, zei de minister. Voor de Dover-zaak heeft hij geen verzoek voor doorlating ontvangen, aldus Korthals.

Ook beaamde hij een bericht uit Vrij Nederland deze week dat zijn voorganger Sorgdrager in 1998 toestemming heeft verleend mensen door te laten. Dit is een sinds de IRT-affaire omstreden opsporingsmethode, die alleen bij hoge uitzondering is toegestaan.