Pin-offerte wekt woede

Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf heeft boos gereageerd op offertes van pinapparatenleverancier CCV. Voor de invoering van de euro in 2002 moeten alle pinapparaten worden aangepast. De kosten hiervan variëren van 210 gulden voor de nieuwste modellen tot ruim twee mille bij volledige vervanging.

Volgens MKB Nederland, dat veel detaillisten onder zijn leden telt, kost de operatie zo'n 200 miljoen gulden. ,,Dat staat in geen verhouding tot de 180 miljoen gulden die minister van Financiën Zalm beschikbaar heeft gesteld aan het MKB voor de invoering van de euro'', aldus een woordvoerster.

De ondernemersorganisatie windt zich vooral op over de opmaak van de offertes. ,,Nergens staat wat het materiaal en de manuren moeten kosten. Het is toch de normaalste zaak van de wereld om dat erbij te zetten? We hebben ook geen idee wat er precies met die apparaten moeten gebeuren.''

Bovendien heeft CCV een constructie bedacht waardoor de aanpassing duurder wordt naarmate de ondernemer langer wacht. ,,Een lid heeft een brief ontvangen gedateerd op 1 september. Als hij niet voor 15 september reageert, wordt het omzetten 200 gulden duurder.''

Directeur C. van de Velden van CCV begrijpt niet waar MKB Nederland over klaagt. ,,Misschien proberen ze wat extra geld los te kloppen van de overheid. De operatie zou de ondernemer gemiddeld duizend gulden per apparaat kosten, maar dan wordt geen rekening gehouden met het feit dat sommigen een nieuw systeem aanschaffen met ISDN. En dat is zeker niet verplicht.''