Otpor neemt wraak op politie Belgrado

De Joegoslavische studentenbeweging Otpor heeft gisteren wraak genomen voor de politie-razzia van maandag, waarbij twee kantoren van de oppositiebeweging werden leeggehaald: in Belgrado werd de politie even te kijk gezet.

Maandag had de politie bij een inval in het Belgradose hoofdkwartier van Otpor alles in beslag genomen dat in beslag kon worden genomen: een vrachtwagen vol Otpor-verkiezingsaffiches, Otpor-speldjes, Otpor-T-shirts, maar ook computers en zelfs het kantoormeubilair. Gisteren, aldus de melding van de Otpor-activist, zou de beweging de verdwenen voorraden aanvullen.

Gisterochtend verscheen inderdaad een groep studenten met verhuisdozen bij het hoofdkwartier van Otpor. Op de buitenkant van de dozen zaten stickers met de tekst `Het is afgelopen met hem' – de stickers die Otpor overal plakt op het portret van president Slobodan Miloševic op de verkiezingsaffiches van de regerende socialistische partij.

De groep studenten werd bij het Otpor-hoofdkwartier opgewacht door drie politiemannen, die de studenten bevel gaven de dozen neer te zetten. De agenten ontfermden zich over de dozen en namen vervolgens per walkie-talkie contact op met hun meerderen. Terwijl ze daarmee doende waren, begon een zachte bries de dozen over het plaveisel te schuiven: de politie had juist de hand gelegd op een aantal lege verhuisdozen. Ze werd hartelijk uitgelachen door een te hoop gelopen menigte toeschouwers, die applaudisserend toekeek hoe de agenten met rode hoofden de lege dozen meenamen.

Later gisteren maakte Mira Markovic, leider van de communistische partij JUL en vrouw van Miloševic, Otpor en de Servische oppositie uit voor ,,vertegenwoordigers van het monster van het fascisme''.