Nieuwe slag om frequenties in Groot-Brittannië

Met de recordopbrengst van 22,5 miljard pond (85 miljard gulden) uit de veiling van nieuwe telefoonlicenties nog fris in het geheugen, opent de Britse minister van Financiën, Gordon Brown, opnieuw de schatkist.

Twaalf telecombedrijven hebben zich gisteren ingeschreven om drie nieuwe stukjes van het Britse radiospectrum te mogen huren. Ze willen die gebruiken om op de zakelijke markt draadloos hoogwaardige internetdiensten aan te bieden die het bestaande telefoonnet omzeilen.

De verwachte opbrengst van de drie licenties in 42 regionale `kavels' in het frequentiegebied van 28 GHz begint op 6 oktober en zal naar verwachting minimaal 1,5 miljard pond (ruim 5,5 miljard gulden) opbrengen.

De potentiële opbrengst voor de schatkist is laag vergeleken met de in april afgesloten veiling van frequenties voor draadloze telefoons van de derde generatie (`UMTS' of `3G'). Die moeten miljoenen consumenten op termijn een snelle mobiele interverbinding leveren.

Het nieuwe spectrumgebied blijft naar wordt aangenomen echter het domein van een relatief beperkt aantal bedrijven, dat bereid is veel te betalen voor de nieuwe draadloze technologie. Maar juist omdat de vraag naar breedband-internet voor zogeheten business-to-business-toepassingen (`B2B') sterk toeneemt, zal de strijd om de licenties ,,zeer competatief'' zijn, aldus Patricia Hewitt, staatssecretaris voor internetzaken op het ministerie van Handel.

Tot de gegadigden behoren volgens een woordvoerder van het ministerie onder meer een divisie van het telefoniebedrijf Orange, sinds mei eigendom van France Telecom, Energis, Norweb, Atlas, FirstMark, Winstar en een bedrijf met de weinig commercieel klinkende naam Faultbasic. Getipte kandidaten als Cable & Wireless en WorldCom, internationale telecomreuzen, ontbreken op de eindlijst.

De nieuwe techniek, broadband fixed wireless access (BFWA), maakt gebruik van vaste radiozenders en -ontvangers voor internettoegang. De meestgebruikte huidige technieken voor breedband-internet maken gebruik van het bestaande telefoonnet of glasvezelkabels. Beide bestaande technieken hebben nadelen. Glasvezel is meestal alleen beschikbaar in dichtbebouwde omgevingen, terwijl de laatste schakel van het telefoonnet, de zogeheten local loop, nog steeds in handen is van het voormalige staatsbedrijf British Telecom (BT). BT lanceerde eind vorige maand met twee jaar vertraging zijn eigen breedbanddienst via de local loop, ADSL.