NIEUWE OLYMPISCHE SPORTEN IN SYDNEY

In Sydney staan drie sporten voor het eerst op het olympische programma: taekwondo, triatlon en vrouwenwaterpolo. Nederland is op elk van deze disciplines vertegenwoordigd. Met name de waterpolosters gelden als een uitgesproken kandidaat voor olympisch goud. Harde criteria voor de toelating van nieuwe sporten hanteert het Internationaal Olympisch Comité (IOC) niet. Vaak gaan daar jaren van onderhandelingen en lobbywerk aan vooraf. In Sydney staan voor het eerst geen demonstratiesporten op het programma, zoals in het verleden het geval was. Taekwondo was bij de Olympische Spelen in Seoul (1988) bijvoorbeeld een demonstratiesport. Sporten die nog steeds in aanmerking hopen te komen voor de Olympische Spelen zijn onder meer karate, rugby, squash en waterskiën.