NIET ZO EENVOUDIG

,,Iedereen heeft het maar over goud, goud, goud. Velen vergeten dat Bonfire en ik het nog wel waar moeten maken in Sydney. Dat doe je niet zomaar even. Alles moet kloppen, tot in de kleinste details. Het is niet zo eenvoudig als sommigen denken. Ik volg mijn eigen richtlijnen en probeer me niet gek te laten maken. Goud is niet mijn doel, al leggen de meesten dat wel zo uit. Dat mag, maar voor mij is goed presteren hét doel. De kleur die daar bij hoort, is van later zorg. Vier jaar geleden in Atlanta hoefde ik het goud ook maar even op te komen halen, als ik iedereen om me heen had moeten geloven. Uiteindelijk werd ik tweede en dat was voor sommigen een teleurstelling. Niet voor mij, want ik heb gedaan wat ik kon.

,,Goud heeft een magische klank. Het heeft iets ongrijpbaars, iets van een andere planeet bijna, en dat heeft natuurlijk alles met de Olympische Spelen zelf te maken. Het is zo'n speciaal evenement, zo groots opgezet, met zoveel belangen en belangstelling eromheen – daardoor overstijgen de Spelen voor veel mensen de dagelijkse realiteit. Alles wordt door de media uitvergroot, alles wordt opgeblazen. Ik kijk daar intussen doorheen. Dit worden mijn vierde Olympische Spelen, dat scheelt. Daarom kijk ik er genuanceerder tegenaan. Wereldkampioenschappen worden ook eens in de vier jaar gehouden en ook die zijn van belang. Als je begrijpt wat ik bedoel.

,,Natuurlijk is goud een droom. Dat is het voor iedere sporter. Daarom ook voor mij. Of ik er letterlijk over droom? Nee, dat durf ik niet. Bang als ik ben dat het dan tegenvalt. En dat heb ik al een paar keer meegemaakt. Het goud lag dan zogenaamd voor het oprapen, alleen bleek de realiteit wat weerbarstiger. Goud moet geen obsessie worden, dan ben je een stap te ver. Daarom zeg ik ook: mijn leven stort niet in als ik geen gouden medaille win.''