MULTIMEDIA

Tassen

Van reuktasjes en bruidsbuidels uit de zeventiende eeuw tot aan de tas van Versace die Madonna bij zich had tijdens de première van de film Evita en de handtas in de vorm van de kat met de titel Socks, genoemd naar de kat van de Amerikaanse presidentsfamilie Clinton. Het Amstelveense tassenmuseum Hendrikje stelt ze tentoon, samen met zo'n 2000 andere historische en hedendaagse exemplaren. Een deel van de collectie is op de website van het museum te zien. Hier ook onder meer informatie over openingstijden en de exposities. Nog interessanter: de on line-winkel van tassenmuseum Hendrikje biedt de mogelijkheid tassen aan te schaffen van bekende en minder bekende Nederlandse ontwerpers.

*www.tassenmuseum.nl

Theatervoorstellingen Londen

Een weekend Londen kan niet zonder theaterbezoek. Maar aangekomen in de Britse hoofdstad blijken tickets vaak allang uitverkocht, waardoor het geplande avondje uit erbij inschiet of een mindere voorstelling de enige uitkomst is. De oplossing biedt de website Good Show!, waar het sinds kort mogelijk is kaarten te bestellen voor theatervoorstellingen in Londen. De site biedt overigens meer dan dat. Er zijn ook recensies te lezen en er is gedetailleerde informatie over lopende en komende voorstellingen te vinden. Bovendien bevat Good Show! een theateragenda, waarin ook aandacht voor de shows die op zondag te zien zijn (de meeste theaters zijn dan gesloten). Wie on line kaartjes wil bestellen, moet eerst kosteloos registreren.

*www.goodshow.com

Vakantiehuizen

Wie op zoek is naar een vakantiehuisje in binnen- of buitenland, surft naar Vakantiehuizen.nl. Hier zijn meer dan vijfhonderd vakantiebungalows, -boerderijen en -appartementen bijeengebracht. De zoekmachine maakt het speuren eenvoudig. Je kunt hier aangeven wat de vakantiebestemming is en waar het huisje aan moet voldoen. Dat het rolstoeltoegankelijk is bijvoorbeeld en dat huisdieren welkom zijn. Verhuur gaat rechtstreeks tussen verhuurder en huurder, zonder tussenkomst van het internetbedrijf die de site heeft opgezet. Wie een tweede huis bezit, kan dat tegen vergoeding in het bestand laten opnemen.

*www.vakantiehuizen.nl

Kastelen

Wie houdt van tochtjes langs kastelen, kan tegenwoordig terecht op verschillende websites. Zo publiceerde Britannia, een on line-reisgids, een serie artikelen over de geschiedenis van de Engelse gebouwen in de Middeleeuwen. De meest besproken kastelen liggen in de buurt van Londen, zodat ze makkelijk te bezoeken zijn. Een uitgebreide gids voor liefhebbers is die over de kastelen in het Engelse Wales. Meer dan 400 worden er besproken. Er zijn videofragmenten en virtuele tours, maar ook foto's. Bovendien biedt de site informatie over bezoektijden, geografische kaarten, historische informatie en verhalen. Soortgelijke informatie is ook te vinden op de site Castles of Japan. Alleen zien deze kastelen er totaal anders uit.

*www.britannia.com/history/david1.html

*www.castlewales.com

*www.geocities.com/castlejapan

Lifestyle

Er zijn tegenwoordig zo veel elektronische tijdschriften, ofwel e-zines op het web te vinden, dat het moeilijk wordt de interessante eruit te pikken. Aardig zijn de e-zines van provider Sonera Plaza, over onder meer sport, geldzaken en reizen. Met name het digitale tijdschrift over lifestyle is de moeite waard. Hierin staan artikelen en soms filmpjes over cultuur, eten en mode & beauty. Het gaat over de laatste trends op het gebied van lunchen (sappen en soep), make-up (gezichtsverfraaiende accessoires) en over typische verschijnselen die worden waargenomen in de grote stad, bijvoorbeeld taggen (je naam op een muur achterlaten met een spuitbus). Ook internet wordt niet overgeslagen. In de laatste aflevering aandacht voor obscure hobbysites, over gebreide truien uit de jaren tachtig en ansichtkaarten gemaakt van theezakjes.

*www.soneraplaza.nl

Restauratoren

Een beschadigd schilderij, antiek beeld of andersoortig kunstwerk en op zoek naar iemand die het vakkkundig herstellen kan? Dan is het Restauratoren Register op internet een uitkomst. Dit bestand bevat professionele restauratoren onderverdeeld in twaalf categorieën, waaronder archeologische objecten, fotografisch materiaal en ook scheepsmodellen en textilia. Het Register wordt beheerd door de Stichting Restauratoren Register. Dat is ,,géén belangenvereniging'', zo wordt op de site gemeld, ,,maar een gegevensbestand van restauratoren die – gemeten naar bepaalde criteria – professioneel werk verrichten''. Restauratoren zijn getoetst aan criteria als scholing, leer- en praktijkervaring en uitgevoerde werkzaamheden.

*www.restaurator.nl

Kruiden

Basilicum, peper, marjolein. Noem er nog een stuk of twintig en het hele kruiden- en specerijenassortiment van de supermarkt is erdoorheen. Nee, dan de Spice Pages van Gernot Katzer. Katzer bespreekt hier meer dan honderd al dan niet zeer exotische smaakverstrekkers in detail. Dus: waar komen de namen vandaan, waar worden de kruiden voor gebruikt, waar zijn ze populair en in welke gerechten komen ze het best tot hun recht? Wie liever direct met kruiden aan de slag wil, kan terecht in het uitgebreide overzicht van goede kruidenreceptensites, dat de Spice Pages herbergt. Wie zelf wil gaan kweken, vindt verwijzingen naar on line-winkels waar zaadjes te bestellen zijn.

*www-ang.kfunigraz.ac.at/~katzer/engl