`MP3 schendt auteursrecht opzettelijk'

De internet-muziekaanbieder MP3.com maakt zich opzettelijk schuldig aan schending van auteursrechten.

Dat oordeelde gisteren een federale rechter in de Verenigde Staten in een proces dat was aangespannen door de Universal Music Group, de grootste platenmaatschappij ter wereld. MP3 moet Universal een schadevergoeding betalen van mogelijk honderden miljoenen dollars. Per cd die op de MP3-site was te beluisteren, is de boete 62.500 gulden. Het totale bedrag wordt in november bepaald.

Universal eiste 112.500 gulden per cd. Maar de advocaten van MP3.com waarschuwen dat een bedrag boven de 12,5 miljoen gulden een doodsteek is voor het internetbedrijf, meldt de Britse omroep BBC. MP3 zegt dat hooguit 4.700 cd's op de site waren te beluisteren. Volgens Universal kopieerde MP3.com illegaal zeker vijf- tot tienduizend cd's illegaal. Als dat hoogste aantal juist is, moet MP3.com zo'n 625 miljoen gulden betalen.

Een lagere rechter oordeelde al in april dat MP3.com de auteursrechten van betrokkenen schendt en daarmee de muziekindustrie en artiesten grote schade toebrengt. De onderneming wist toen schikkingen te treffen met de grote muziekconcerns Warner, Sony Music, BMG (Bertelsmann) en EMI. Over de hoogte daarvan werden geen mededelingen gedaan, maar het zou daarbij gaan om bedragen van 15 tot 25 miljoen dollaar aan elke partij en een vergoeding voor elke keer dat een gebruiker een nummer opvraagt. Universal, onderdeel van Seagram, procedeerde evenwel verder. MP3.com tekent hoger beroep aan tegen de veroordeling.

MP3 kondigde vorige maand aan een winkelketen te willen opzetten waar klanten muziek van internet op cd kunnen zetten. In Noorwegen werd deze week een tiener tot tweeëneenhalf jaar cel veroordeeld voor handel in illegaal gekopieerde MP3-muziek en geldvervalsing.

Deze zomer werd ook de Amerikaanse internetsite Napster, waar internetgebruikers onderling muziek kunnen uitwisselen, door een Amerikaanse rechter illegaal verklaard. Maar tijdens de behandeling van het hoger beroep werd de dreigende sluiting weer ongedaan gemaakt.

DOSSIER AUTEURSRECHT: www.nrc.nl