KINDERAGENDA

Monumentendag

Vlottenbouwen, kanovaren en waterplantjes en -dieren determineren. Op de Open Monumentendag dit weekend zijn niet alleen duizenden monumenten en gebouwen open, maar kinderen kunnen zelf ook overal aan de slag. `Nederland Waterstaat' is het thema en dat betekent dat er veel watermonumenten te bezoeken zijn: gemalen, molens, sluizen, stuwen, waterschapshuizen, forten, historische schepen, droogdokken, vuur- en watertorens en zelfs bierbrouwerijen en brandweerkazernes hebben alles met water te maken. Hieronder hebben we wat leuke kinderactiviteiten op een rijtje gezet, maar er zijn er natuurlijk veel meer. Informeer vooral bij de plaatselijke VVV.

Amerongen (zaterdag van 10-17u): kanovaren in de slotgracht van kasteel Amerongen, voor het gemeentehuis geeft de jeugdbrandweer de hele dag demonstraties, de toren van de Andrieskerk kan worden beklommen, er is een viswedstrijd (10-12u) in de binnengracht van het kasteel en wie zijn laarzen meeneemt kan meedoen aan een laarzenwandeling door de uiterwaarden van de Rijn. Alle activiteiten zijn gratis behalve een bezoek aan het kasteel (gereduceerde prijs).

Leiden (zaterdag 10-17u, zondag 13-17u): roeiend en kanoënd langs monumenten, bij de Rembrandtbrug (Galgewater) zijn roeiboten en kano's te huur voor een uitgestippelde tocht door de Leidse grachten. Er is een (gratis) waterbus, zondag (13u) wordt een demonstratie trekschuitjagen gehouden langs het Delfts jaagpad (tussen zwembad de Vliet en de Korte Vliet) en ook op zondag is er een rondvaart over de plassen (Groene Harttocht), vertrek vanaf de Haven. In het Galgewater liggen oude schepen en ook is in het Brandspuithuisje (Kruisstraat 28) de weesjongenspuit te zien (als er brand uitbrak werden weeskinderen opgetrommeld om brandspuiten te vervoeren).

Stadskanaal (zaterdag): onder leiding van padvinders kunnen kinderen mèt zwemdiploma van 13-17u zelf een vlot bouwen en daar ook mee varen in de Vleddermond bij de watertoren. In diezelfde Vleddermond liggen tussen 11-12u30 modelbootjes klaar om mee te varen. Uit een museum is een oude bus gehuurd waarmee langs het kaneel wordt gereden om bij sluizen en bruggen te stoppen voor uitleg (vertrek om 11u en 14u).

Zevenaar: bij de steenfabriek De Panoven (Panovenweg 18) kan in water gezocht worden naar waterplantjes en -diertjes die veel voorkomen in de omgeving van een steenfabriek. (zaterdag van 10-16u en zondag van 10-18u). Er is een huifkartocht langs allerlei monumenten in de buurt van Zevenaar (start op zaterdag om 10 en 16u bij de Panoven) en de imkerij en korvenmakerij kan worden bezocht.

Naarden: op een ravelijn (eiland) bij de vesting kan op zaterdag tussen 12-15u onder leiding van mensen van de Vereniging voor Natuur en Milieueducatie onderzoek worden gedaan met o.a. een schepnetje naar (water)diertjes en planten, struiken en bomen bij de vesting. De roeivereniging organiseert op die zaterdag (12-15u) ook roeitochten door de vestinggracht.

Utrecht: op zaterdag van 10-17u wordt er op het Domplein een Breugheliaanse kinderkermis georganiseerd met o.a. ringsteken, reeplopen, gladde baan kegelen, hoefijzerwerpen, ringwerpen en blazoenwerpen (de toegang is gratis). Er zijn de hele dag kinderwandelingen door de binnenstad en om 12u start er vanaf het Domplein een ommegang; een zestiende eeuwse intocht van Keizer Karel V en zijn hof. De tocht met narren, muzikanten, de keizer en andere mooi geklede mensen gaat door de hele binnenstad.

Delft (zaterdag 10-17u): Inloopworkshop bruggen bouwen voor kinderen tussen de 8 en 14 jaar in het Techniekmuseum, Ezelsveldlaan 61. In het Legermuseum, Korte Geer 1 kunnen kinderen met ridder Roderik een Middeleeuws avontuur beleven, op het Agathaplein wordt om 14u Drie kogels voor de prins gespeeld en om 14u30 is er een kindermodeshow, wie mee wil doen moet zich een uur te voren opgeven. Alles mag, als je maar verkleed bent. Op het plein kunnen ook proefjes met waterplanten en -dieren worden gedaan. En alleen voor padvinders: in het Scoutcentrum Kruithuis, Schiekade 2 kan je jezelf testen op de hindernis- en kabelbaan en de klimmuur. De hele dag varen er boten tussen het Legermuseum en het Kruithuis.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Samenstelling: Tonny Schoemaker