IOC ontslaat perschef

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft een week voor de Olympische Spelen in Sydney perschef Franklin Servan-Schreiber ontslagen.

Voor het ontslag van Servan-Schreiber, die eerder op de dag nog als woordvoerder van het IOC optrad, is waarschijnlijk Kevan Gosper verantwoordelijk, de Australische vice-voorzitter van het IOC. Gosper voelde zich door de perschef in de maling genomen. Die had, zonder dat Gosper daarvan op de hoogte was, een microfoon gedragen tijdens gesprekken die beiden hadden gevoerd. Die bleken later te zijn gebruikt in een documentaire van de Brit Andrew Jennings, een van de grootste critici van het IOC.

Enkele getoonde discussies waren pijnlijk voor de vice-voorzitter, die het onder meer voor elkaar kreeg dat zijn dochter de eerste Australische was die de olympische fakkel, op weg van Athene naar Sydney, mocht dragen.

Het openbaar vervoer zal tijdens de Olympische Spelen ver onder de maat zijn. Dat zei de voorzitter van het Australisch Olympisch Comité, John Coates, vanochtend nadat atleten, journalisten en officials de afgelopen dagen lang op de bus hadden moeten wachten.

Volgens Coates is goed transport noodzakelijk voor succesvolle Spelen. Tijdens een crisisberaad noemde hij het slechte transport het hoofdprobleem van het organisatie-comité Socog.

,,Wij zijn vol vertrouwen dat het organisatiecomité een oplossing vindt'', zei François Carrard, directeur-generaal van het IOC.