INTERNET

Wie informatie wil over de Olympische Spelen hoeft niet achter zijn computer vandaan. Op internet is een schat aan gegevens te vinden, van koele statistieken tot vrolijke cartoons.

www.olympics.com De officiële website van de Olympische Spelen in Sydney biedt een vrij compleet overzicht van het festival en alles eromheen. Natuurlijk informatie over de sporten, de deelnemende landen en de sporters, maar ook een beschrijving van de route door Australië die het Olympisch vuur aflegt, toeristische info over Sydney en een webshop waar je t-shirts en Barbies kunt kopen.

www.olympic.org Op de website van het Internationaal Olympisch Comité is informatie te vinden over wat het IOC zelf doet, maar ook over alle andere organisaties die betrokken zijn bij het realiseren van het evenement. Ook staat hier beschreven hoe de procedure voor de selectie van de gaststad in elkaar steekt.

www.sport.nl Op de NOC*NSF Sport en Sportnieuws Site vooral veel nieuwsartikelen, maar je kunt er ook `het enige echte Olympische spel' spelen – iets met een kangoeroe die ringen moet opvangen. In het Olympisch archief nog een hoop informatie over de geschiedenis van de Spelen. De navigatie van de site (met name het menu aan de linkerkant) werkt helaas niet goed.

www.nrc.nl In Dossier Olympische Spelen op de site van deze krant houdt staatssecretaris Vliegenthart van Sport tijdens de Spelen een Digitaal Dagboek bij waarin zij haar belevenissen in Sydney opschrijft. Verder natuurlijk analyses en verslagen, maar ook beantwoordt de sportredactie al uw vragen over de Spelen.

www.nos.nl Een week voor de Spelen gaat de Olympische site van de NOS de lucht in, met onder meer een rtv-agenda, titel- en recordhoudersoverzichten en de rubriek `De thuisblijvers'. Ook Teletekst heeft uitgebreide Olympische-Speleninformatie.

(www.teletekst.nos.nl)

www.cnnsi.com De Amerikaanse nieuwszender CNN biedt in samenwerking met Sports Illustrated op de site per sport een uitleg, soms in flash-filmpjes, met belangrijke termen en spelregels. En de Olympic Fantasy Challenge, een spel waarbij punten te verdienen zijn voor goed geraden medailles. Win een tv.

news.bbc.co.uk De Britse omroep BBC heeft een mooie site met veel audio- en videofragmenten, dagelijks een nieuwe quiz en features over bijvoorbeeld dopinggebruik.

www.eurosport.com Eurosport biedt voor- en nabeschouwingen, medaille-statistieken, spelletjes, prijsvragen en allerlei interactieve podia.

www.horizon.olympic. org De persoonlijke verhalen van vijf Olympische sporters uit arme landen (Cuba, de Fiji Eilanden, Joegoslavië, Madagascar en Maleisië) zijn te volgen op de website van het Horizon Project. Olympic Solidarity gaf deze spelers een beurs. Op de site zijn hun dagboek, trainingsprogramma en fotoalbum door te bladeren.

www.museum.olympic. org Het Olypisch Museum in Lausanne heeft afbeeldingen en videofilmpjes van een deel van de collectie op internet gezet. Ook veel informatie over het museum en over de collectie van het studiecentrum.

cagle.slate.msn.com De cartoon-site van nieuwssite Slate heeft een apart onderdeel met cartoons uit allerlei kranten (ook Nederlandse): Olympic Scandals.

www.otab.com Bij het Olympic Television Archive Bureau (OTAB) kunnen beelden uit de geschiedenis van de Olympische Spelen worden besteld. Dat kost geld (afhankelijk van het type uitzending en de lengte van de film), maar er zijn ook wat stokoude beelden als voorbeeldmateriaal beschikbaar.

www.collectors.olympic. org Er bestaat een vereniging van verzamelaars van Olympische-Spelenparafernalia, de Olympic Collectors Commission (OCC). Op haar website staan overzichten, met afbeeldingen, van alle mascottes en fakkels van de Olympische Zomer- en Winterspelen.