Internationaal

LONDEN

De Londense beurs wachtte op een rentebesluit van de Bank of England dat even na de middag bekend zou worden. Hoewel breed werd gerekend op handhaving van de rente op 6 procent was het toch stil op de beurs. Shell profiteerde van de hogere olieprijs met een stijging van 1,8 procent, BP Amoco kon zelfs 3 procent omhoog. De FTSE-index was 0,2 procent lager op 6.681 punten.

FRANKFURT

Dat Deutsche Telekom toestemming krijgt van de Amerikaanse autoriteiten om VoiceStream over te nemen kreeg geen waardering van de beurs in Frankfurt. De daling van de Nasdaqindex klonk harder door. Deutsche moest met 2 procent terug. Mobiele concurrent Mannesmann, dat op zal gaan in Vodafone, presenteerde goede cijfers en steeg met 1,5 procent. Deutsche Bank ontkende een gerucht dat het de Amerikaanse zakenbank J.P. Morgan wil overnemen en moest 0,9 procent terug. De DAX-index was 0,1 procent lager op 7.322 punten.

PARIJS

De halfjaarcijfers van France Telecom kwamen vrijwel op de consensus-prognose binnen, en het aandeel bleef dan ook onveranderd tijdens de ochtendhandel. De goede halfjaarcijfers van Peugeot werden beloond met een koerswinst van 3,3 procent. TotalFina steeg mee met de olieprijs en noteerde 2 procent hoger een nieuw koersrecord op 185,20 euro. De CAC-index was 0,2 procent hoger op 6.812 punten.

TOKIO

Na zeven dagen van verlies is de effectenbeurs van Tokio ook vanmorgen in mineur gesloten. Het Nikkei-gemiddelde eindigde uiteindelijk 99 punten (0,6 procent) lager op 16.301.

Het beurssentiment in Japan lijdt onder de verliezen op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, die gisteren ruim 3 procent lager sloot. De voor Japan belangrijke technologiesector ligt hierdoor zwaar onder vuur.

De overige beurzen in het Verre Oosten deelden in de malaise. Korea verloor 3,0 procent, terwijl Australië de schade beperkt hield tot 0,5 procent. Hongkong was 0,1 procent lager.

NEW YORK

Een opnieuw onrustig Wall Street heeft gisteravond de handel toch met winst kunnen afsluiten. Het Dow Jones-gemiddelde eindigde 50 punten beter op 11.311, een vooruitgang van 0,44 procent. De Nasdaq, waaraan vooral technologiefondsen genoteerd staan, daalde flink. De index zakte hier 130 punten weg naar 4.013 punten, ofwel 3,13 procent. Ondanks ontkenningen van Deutsche Bank dat het J.P. Morgan wil overnemen schoot de koers van de Amerikaanse zakenbank toch met 5 procent omhoog.