INNERLIJKE JACHT

,,Het heeft een bijna mythische klank, olympisch goud. Het is zo hoog dat je het bijna niet in de mond mag nemen. Olympisch goud is, en daarmee vertel ik niets nieuws natuurlijk, het hoogst haalbare. Waar wij voor moeten oppassen is dat we ons niet tezeer laten leiden door die jacht op dat goud, en dat we te weinig oog hebben voor onze concurrenten, die natuurlijk ook niet stilzitten. Laten we eerst maar eens zorgen dat we de eerste ronde zonder kleerscheuren doorstaan. Binnen onze groep leeft dat idee heel sterk. We denken er allemaal aan, maar beseffen maar al te goed dat we het er maar beter niet voortdurend over kunnen hebben. Om te voorkomen ook dat de druk te groot wordt. Het is meer een innerlijke jacht. Die zit heel diep. Het is geen obsessie, dat zeker niet. Maar al vier jaar zijn we hiermee bezig. Dat laat je je niet zomaar afnemen. Het is nu ook een realistische doelstelling, daar waar Australië een paar jaar geleden nog domweg te sterk was. Maar die tijd is voorbij. Nu doen we serieus mee om dat goud.

,,Natuurlijk heeft goud ook een financiële kant, al is dat wel het laatste waar ik mee bezig ben. Dat er wat tegenover staat, is mooi meegenomen. Maar het is zeker geen extra motivatie, zo van: als ik deze bal er nu inros, dan rinkelt de kassa. Dat speelt totaal niet binnen deze groep, ook al is hockey nog steeds een amateursport. Wat wel meespeelt: de extra aandacht, want die overstijgt de belangstelling die wij doorgaans krijgen bij een WK of Champions Trophy. Hier kijkt de hele wereld toch mee over je schouder. Olympische Spelen hebben een enorme impact. Dat maakt het evenement zo bijzonder. Aan de andere kant mag het belang van het evenement ook weer niet worden overdreven. Het gaat om de prestatie, niet om het evenement. Daar schuilt ook het gevaar, zeker voor de jongeren.''

    • Hans Klippus
    • Interviews Mark Hoogstad