Huisje Kan

Mijn stukje van vorige week over het vervallen werkhuisje van Wim Kan in Kudelstaart verdient een vervolg. Leuk voor dat stukje. Stukjes zijn net mensen, ze willen ook graag wat langer leven, maar dat geluk is hun meestal niet beschoren.

Dat stukje was zich eigenlijk nergens van bewust. Het was zomaar een stukje over het vroegere huis van Wim Kan aan de Westeinder Plassen bij Aalsmeer. Het huis bleek nogal vervallen, evenals het houten, draaibare werkhuisje in de tuin waar Kan een groot deel van zijn oeuvre heeft gewrocht.

Het huis was na de dood van Kan in 1983 in bezit gekomen van Rien Heemskerk, een met Kan bevriende restauranteigenaar uit Kudelstaart. Heemskerk en zijn vrouw Ingrid hebben veel voor het echtpaar Kan gedaan, vooral toen Corry Vonk ernstig ziek was geworden. Een maand geleden heeft Heemskerk het huis doorverkocht aan Jan Hilverda uit Aalsmeer.

De grote vraag, waar men zich nu in de cabaretwereld angstig over buigt, is: wat gaat Hilverda met dat werkhuisje doen? En: moet dit huisje niet op een of andere manier behouden blijven?

Het is niet mijn ambitie geweest een actie `Red Kans werkhuisje' te beginnen, maar de laatste ontwikkelingen zal ik u niet onthouden. Cabaretier Erik van Muiswinkel liet me weten dat zijn duogenoot Diederik van Vleuten een grote tuin heeft achter zijn huis in Groot-Schermer waar dat huisje prachtig in zou passen. Diederik en hij zouden er misschien in kunnen werken, en het huisje zou eventueel ook kunnen fungeren als `opvanghuis voor depressieve cabaretiers'. Ook deze laatste suggestie van Van Muiswinkel lijkt me zeer waardevol, vooral als Hans Dorrestijn als directeur wordt aangesteld.

Het is Van Muiswinkel en Van Vleuten overigens wel degelijk menens: ze willen dat huisje dolgraag behouden. Dat wil ook Frank Verhallen, directeur van het Koningstheater in Den Bosch, een op cabaret gericht theater, gevestigd in een oude kazerne met veel ruimte. Verhallen denkt dat hij financiële steun kan loskrijgen om het huisje over te brengen en te laten restaureren. Dat zal dringend nodig zijn, want het huisje is de verrotting nabij. Het is bovendien sinds een jaar of tien niet meer draaibaar. Heemskerk heeft het huisje toen naar een ander deel van de tuin overgebracht en het draaibare onderstel weggedaan.

Maar wat wil de nieuwe eigenaar, Jan Hilverda? Daarover is inmiddels ook meer bekend. Hij gaat in ieder geval de villa van Kan afbreken. Hij wil ook het werkhuisje van zijn erf verwijderen, maar hij is bereid om aan het behoud ervan mee te werken. ,,Ik ben nooit van plan geweest het zomaar in mootjes te hakken'', zegt hij. Het idee van Van Muiswinkel en Van Vleuten spreekt hem niet aan. ,,Dan komt het bij iemand in een tuin te staan en is het nog niet voor het publiek toegankelijk.'' Hij voelt er meer voor om het aan het Theater Instituut Nederland of een andere serieuze instelling, of de gemeente Aalsmeer af te staan. We zullen zien.