Hoe leuk is intelligentie?

Malcolm heeft een IQ van 165. Moeder zegt het niet zonder trots. Vaders mond valt open, maar verder lijkt hij geen mening te hebben. Broertje 1 begint te grinniken, broertje 2 jent Malcolm en zegt dat hij nu naar een speciale klas voor geeks (studiebollen) zal moeten. En Malcolm kijkt recht in de camera en legt ons, de kijker, uit dat hij net zo goed radioactief kan zijn, want ook dan mijdt iedereen je als de pest.

Wanneer bovenstaande de verhaallijn van een documentaire over hoogbegaafde kinderen zou zijn, zou u misschien willen weten hoe het voor een kind is om hoogbegaafd te zijn. En hoe zijn omgeving ermee omgaat. Maar verder dan het radioactieve zult u niets te weten komen, want helaas is Malcolm de hoofdpersoon in een nieuwe comedy, Malcolm in the Middle, vanaf vanavond te zien bij Fox.

De serie is in Amerika met gejuich ontvangen en is inmiddels populairder dan de tekenfilm The Simpsons, waarmee zij wel wordt vergeleken. De grote vraag die na de eerste aflevering van Malcolm in the Middle opborrelt, is: waarom?

Malcolm is niet grappig. Het slecht functionerende gezin – oudste zoon op een school voor slecht opgevoede kinderen, een rommelige huiskamer en altijd te weinig eten in de ijskast – en bijbehorende grappen, kennen we al uit de serie Married with Children (dagelijks te zien op Net5) en de al eerder genoemde Simpsons (Fox en BBC).

De overspannen moeder, de overspannen lerares, de pestkop van de school: ook die komen in talloze comedies voor en wekken in Malcolm eerder ergernis dan onbedaarlijke lachsalvo's op, net als de slecht afgestemde achtergrondmuziek die soms wel heel bot wordt afgekapt. En een jonge hoofdpersoon die rechtstreeks tegen de kijker praat? Een aantal jaar geleden keken we al naar de fantastische serie The Wonder Years, waarin een volwassen Kevin terugblikte op zijn lagereschooljaren en de perikelen van het opgroeien. Op Ketnet is dagelijks Parker Lewis te zien, het verhaal van een – ook al hyperintelligente – jongen die zijn leraren, ouders, zusje en de ook daar aanwezige pestkop steeds te slim af is. Deze serie is overigens weer een slap aftreksel van de film Ferris Bueller's Day Off.

Dus wat houdt 2,2 miljoen Amerikanen wekelijks bezig? Malcolms ouders die wel erg vaak – voor Nederlandse begrippen overigens keurig – naakt door het beeld lopen? Is de serie misschien een kinderserie, iets te laat geprogrammeerd op donderdag om negen uur 's avonds? Zijn de situaties van het gezin in Malcolm herkenbaar voor andere ouders die ook allemaal met smart wachten tot hun kinderen achttien jaar zijn en het huis uit kunnnen worden gezet? Hopelijk wordt het in de komende weken duidelijk, anders heeft Fox een harde opgave de kijkers het komende seizoen op donderdagavond te blijven interesseren.

Malcolm in the Middle, Fox, 21.00- 21.30u.

    • Titia Ketelaar