Hilversum en Sydney

De Nederlandse publieke omroep heeft zichzelf verzekerd van de uitzendrechten op de Olympische Spelen tot in ieder geval de Spelen in Athene in 2004. De commerciële omroepen moeten zich tot die tijd behelpen tot programma's met samenvattingen en variaties op de Spelen.

De Nederlandse omroepen en commerciële zenders gaan niet massaal naar Australië voor de Olympische Spelen. Behalve de NOS, RTL5 en SBS wagen maar weinig Nederlandse programmamakers de oversteek. Dat komt onder meer door het tijdsverschil. AVRO-presentator Hans Schiffers bijvoorbeeld begint zijn Radio 2-middagprogramma Thuis op Twee als het in Australië nacht is. En zijn collega Wim Rigter start met Arbeidsvitaminen Radio 3FM als de werkdag in Sydney al zo goed als voorbij is.

Deze twee radioprogramma's worden in de week voor de Spelen uitgezonden. De programmamakers hopen Nederland in olympische sferen te brengen met reportages en gesprekken met sporters die aan hun voorbereiding werken. Het Radio 2-programma Cappuccino (NCRV) zendt wel uit als de olympische fakkel al is gearriveerd, omdat presentator Sjors Fröhlich ook meewerkt aan RadiOlympia (NOS).

Dat laatste programma gaat van 16 tot 30 november dagelijks tussen 12 uur 's nachts en 3 uur 's middags uitzenden. Paul de Leeuw is een van de presentatoren. Verder handhaaft de NOS ook de reguliere Langs de Lijn-uitzendingen in die periode. NOS-tv hoopt per nacht gemiddeld zo'n half miljoen kijkers te trekken met uitzendingen die rond één uur 's nachts beginnen en twaalf uur later eindigen.

Verder is 's nachts tussen drie en zeven elk uur een Journaal. De uitzendtijden worden aangepast aan de olympische agenda. Om niets te hoeven missen van de Nederlandse prestaties is een 24-uurs satellietverbinding geregeld, die de NOS niet met andere zendgemachtigden hoeft te delen.

SBS is voor de verslaggeving gaan samenwerken met Radio 538. SBS-presentator André van der Toorn van `In Sydney staat een huis' brengt regelmatig een bezoek aan Villa 538, vanwaar dj Edwin Evers uitzendt. Evers zal door hem geïmiteerde types laten terugblikken op de sportgebeurtenissen, zowel op tv als in zijn radio-uitzending. SBS brengt verder het programma 'Koken met sporters' vanuit het SBS-huis in Sydney.

RTL5 stuurt presentatrice Marie Carmen Oudendijk naar Australië. Zij zal elke avond het olympisch nieuws op haar zender samenvatten.