HIER & DAAR

Druivenpluk

In de Haut-Beaujolais is het niet mogelijk druiven machinaal te oogsten. De druivenboeren in Frankrijk hebben een tekort aan plukkers. De oogst duurt tussen de 7 en 15 dagen. De organisatie Vendanges 2000 selecteert druivenplukkers op leeftijd, motivatie en fitheid. Verdiensten zijn ca 75 gulden per dag, incl kost en inwoning.

*Vendanges 2000, Jongkindlaan 93, Alkmaar. 072-5114365/ 06-26674855

Hiswa

Boten van hout, staal of polyester, de Hiswa te Water toont t/m 10 september in IJmuiden uiteenlopende soorten schepen. Zowel op maat gemaakt als seriegebouwd. Ruim honderd aanbieders van watersportartikelen, verder zeil- en mastenmakers en jachtmakelaars. Er is een zeilrace, een symposium en bezoekers kunnen meevaren met zeilprofessionals of een tocht op een supersnelle motorboot maken.

*Hiswa te Water, IJmuiden, 10-18u Inl 020-5491212

Internet www.hiswa.nl

Kimono's

Het Nederlands Textielmuseum toont vanaf 9 september de tentoonstelling `Kimono's van een adellijke dame. Japan 1870-1945'. Ruim 40 kimono's (waaronder een huwelijks- en een rouwtoilet), 12 haori's (jassen over een kimono gedragen), 17 obi's (ceintuurs) en drie kinderensembles. Alle kledingstukken zijn geweven van zuiver zijde. De kledingstukken zijn gedragen door de adellijke dame Sanae Ôkubo-Kaburaki (1917-1985) en haar kinderen.

*`Kimono's van een adellijke dame. Japan 1870-1945'. Nederlands Textielmuseum, Goirkestraat 96, Tilburg.

Inl 013-5367475 t/m 7 januari 2001 Open di t/m vr 10-17u Volw ƒ7,50

Architecuur Filmfestival

In Rotterdam wordt van 7 t/m 13 september het eerste Architectuur Filmfestival gehouden. De films worden onder meer vertoond in Lantaren/'t Venster, Cinerama en het Nederlands Architectuur Instituut. De films zijn onderverdeeld in zeven verschillende thema's en er spelen films als Confessions of a Fallen Architect, Blade Runner, In the Street, London en Sammy and Rose Get Laid.

*Architectuur Film Festival Rotterdam, 7 t/m13 sept, de meeste voorstellingen beginnen om 19u45, programmaboekje gratis, af te halen bij bibliotheken, het Nai en de theaters.

Kasteel Huis Doorn

Voor de zevende maal wordt op het landgoed van Kasteel Huis Doorn een Country Fair georganiseerd. De standhouders verkopen de meest uiteenlopende waren: eikenhouten garages, gevelstenen, tegeltableau's tuingereedschap, jams, taarten, hertenvlees en paddestoelen. Er zijn demonstraties met een schaapskudde en bezoekers kunnen zich over het landgoed laten vervoeren in oude koetsen.

*Country Fair 2000, 7 t/m 9/9 10-18u, zo 10/9 12-18u, Entree ƒ20 incl. adressengids, parkeren, workshops etc. Kind tot 12 jr gratis

Papier

In en bij het Museum Rijswijk wordt op zondag 10 september een grote papiermarkt gehouden. Papierkunstenaars, -makers en -handelaren presenteren zich met hun kunstwerken en papierproducten. Er zal handgemaakt papier te koop zijn uit Japan, Nepal en India en er worden demonstraties marmeren gegeven.

*Papiermarkt, Museum Rijswijk, Herenstraat 67, Rijswijk. 12-17u 070-3903617 Internet www.museumryswyk.nl

Dolfinarium

Het Dolfinarium Harderwijk bestaat dit jaar 35 jaar en viert dat het weekend van 9 en 10 september met Shantykoren. Shanties stammen uit de gloriedagen van de zeilvaart om de zware arbeid aan boord van klippers en schoeners te verlichten. Ze werden gezongen bij de bediening van het tuig, het hijsen van de zeilen en bij het laden en lossen van het schip.

*Shantykoren, Dolfinarium Harderwijk, za 9 en zo 10 sept 10-17u

Taxatie

Kunst en antiek kunnen worden getaxeerd op zaterdag 9 september in Capelle aan de IJssel. Experts van het internationale veilinghuis Sotheby's taxeren kosteloos voor de veiling kunst en antiek tijdens de Capelse kunstmarkt.

*Capelse Kunstmarkt, Dorpsstraat/Kerklaan, Capelle aan de IJssel. 10-16u

Jazz

Op zaterdag 9 september is het Seven Bridges Jazzfestival in Amsterdam. Op een drijvend podium op de Reguliersgracht ter hoogte van het zevenbruggenpunt, zal het New Cool Collective musiceren.

*Seven Bridges Jazzfestival, Reguliersgracht Amsterdam 13-21uInl 020-6251560

Ateliers

Kunstenaars in de Amsterdamse Rievierenbuurt stellen dit weekeinde hun ateliers open voor het publiek. In de Tramremise Lekstraat is een centrale expositieruimte. Daar zal van de deelnemende kunstenaars werk zijn te zien. Ook kan daar een plattegrond worden afgehaald met adressen van de deelnemers.

*Open Ateliers, centrale expositie Tramremise Lekstraat, Poort 19-20, Amsterdam. Opening route met performance en muziek, za 9 sept 12-13u in de tramremise. Ateliers Open 13-18u Inl 020-6799909 Internet www.openateliers.nl

KaraktersHet Scryption in Tilburg staat in september in het teken van Japan. Met tentoonstellingen, workshops, demonstraties, een kinderproject, een boek en lezingen worden verschillende aspecten van schrift en schrijven in Japan belicht. Het Japanse schrift is door de combinatie van drie verschillende tekensystemen het meest gecompliceerde schrift ter wereld. Chinese, Latijnse en Japanse tekens maken deel uit van dit schrift.

*Karakters 9 sept t/m 14 jan 01, Scryption Spoorlaan 434a Tilburg. Open di t/m vr 10-17u za/zo 13-17u Volw ƒ6 Kind tot 12 ƒ4 Inl 013-5800821