HET NIEUWE TV-SEIZOEN: BIJKER

Vanaf vrijdag komt de EO met een nieuwe late night talkshow op Nederland 2; Bijker. Elke week één gast, drie kwartier. Presentator Dirk Jan Bijker licht toe.

Wat voor talkshow wordt het?

,,We hebben twee talkshows bij de EO. Die van Andries Knevel en die van mij. Ze zijn heel verschillend. Knevel is heel rationeel, ik ben gevoelsmatiger. Bij mij gaat het niet om feitjes. Gasten hoeven zich niet te verdedigen. Ik probeer iemand te ontmoeten van hart tot hart. Ik wil intunen op de zachtmoedigheid.''

Intunen op de zachtmoedigheid?

,,Ja, het klinkt misschien wat vaag, maar ik wil geen sfeer waarin je mensen constant probeert te vangen op wat ze zeggen. Ik wil weten wat er van hun idealen terecht gekomen is. Wat ze diep geloven. In hoeverre ze iets hebben ontdekt waardoor ze vrije mensen zijn geworden. En welke prijs ze daarvoor hebben moeten betalen. Het zijn geen twistgesprekken.''

De tegenpool van Andries Knevel.

,,Ja. Ik vind het fantastisch wat hij doet, maar het is niet mijn manier. Mensen schieten in een antihouding. Ik denk dat mensen door openheid meer vertellen. Ze hoeven bij mij niet op hun hoede te zijn.''

Dat klinkt een beetje soft.

,,Dat kan ik me voorstellen. Maar `concreet zijn' werkt niet als je de emotie zoekt. Ik wil iemand in een diepere laag ontmoeten. Maar we zitten niet elkaars hand vast te houden en in huilen uit te barsten, hoor.''

Wat voor gasten ontvang je?

,,Mientjan Faber, Jimmy Geduld, Lulu Wang, Antoine Bodar, om er een paar te noemen.''

Wat komt er zoal uit zo'n gesprek?

,,Veel mensen kennen Mientjan Faber als een echte diehard, maar bij mij zat hij met tranen in zijn ogen te vertellen over Srebrenica. Zo ken ik je helemaal niet, zei ik. Toen zei hij, dat soort vragen stelt men mij ook nooit.''

Wat voor soort vragen stel je dan?

,,Het klinkt misschien gek, maar ik luister gewoon. Ik denk dat ik veel kritiek zal krijgen, maar ik stuur het gesprek ook amper. Ik ben af en toe heel concreet, maar ik ga geen standpunten opdringen.''

Wanneer begin je over het geloof?

,,Alleen als het op een organische manier ter sprake komt. Het hoeft niet coûte que coûte erin.''

Je hebt documentaires gemaakt over terminale kankerpatienten. De talkshow is een hele andere setting.

,,Eigenlijk vind ik het te klinisch. Het liefst zou ik langere tijd met iemand optrekken. Dan kan je iemands vertrouwen winnen en ontstaat er iets.''

Zoals Rik Felderhof in zijn villa.

,,Ja, precies. Wat ik daar vooral leuk aan vind, is de interactie tussen de gasten onderling. Daar geniet ik van. Dat vind ik leuker dan dat Rik Felderhof de vragen stelt. Het liefst wil ik een spelverdeler zijn die het gesprek tussen ánderen op gang houdt. Ik ben zelf niet zo belangrijk.''

Waarom noem je je show dan Bijker, naar jezelf?

,,De EO wilde iets herkenbaars, iets krachtigs, maar ik heb er zelf meer moeite mee. Het moet meer gaan om de anderen, dan om mij.''

(Bijker, vrijdag, Nederland 2, 0.00-0.45u. Tekst Japke-D. Bouma, foto Evelyne Jacq)