`Financiële chaos' bij beheer Dome

Bij de Millennium Dome bestaat een financiële chaos. Dat heeft de nieuwe voorzitter van het staatsbedrijf dat de Dome exploiteert, David James, gisteren bij zijn aantreden gezegd.

De rel rond de koepeltent met pretpark in Londen die met een extra subsidie van 47 miljoen pond (174 miljoen gulden) in leven moest worden gehouden, is nog niet geluwd. William Hague, de Conservatieve oppositieleider, eiste opnieuw het aftreden van een betrokken Labour-minister, onmiddellijke sluiting van de ,,zinloze tent'' en een openbaar onderzoek naar het ,,wanbeheer''.

En de voorzitter van een landelijk fonds voor kankeronderzoek vergeleek de jongste storting in de bodemloze put van de Dome met de schamele 4 miljoen pond die zijn fonds op dezelfde dag van de regering kreeg om de komende vier jaar aan het onderzoek naar prostaatkanker te besteden.

Volgens de nieuwe Dome-chef, een `bedrijvendokter' die verscheidene noodlijdende verzekeringsmaatschappijen saneerde, was het een ,,vergissing'' geweest de Dome te bouwen in het slecht bereikbare Greenwich, aan de Theems ten oosten van Londen. Ook noemde hij het management onervaren en slordig. Zo ontdekte hij dat er geen register is van de 2.800 contracten die de Dome met toeleveranciers en onderaannemers heeft, noch van de activa van de Dome. Daardoor valt de waarde ervan niet vast te stellen. Het bedrag van 105 miljoen pond dat de Japanse bank Nomura voor de Dome over heeft om er in 2001 een pretpark van te maken, was volgens James daarom ,,een slag in de lucht''.

Een ,,geschokt'' Nomura leek gisteren op dat bedrag verder te willen afdingen, na het bekendworden van nieuwe teleurstellende bezoekerscijfers. Niet meer dan 4,5 miljoen mensen zullen de Dome aan het eind van het jaar hebben bezocht. Nomura's begroting om de Dome als leisure park rendabel te maken was gebaseerd op het aantal van zes miljoen dat de Dome zelf aanhield. Uit enquêtes blijkt overigens dat 86 procent van de bezoekers de Dome waardeert.

James zei tegen onmiddellijke sluiting van de Dome te zijn, omdat dat óók tussen de 30 en 40 miljoen pond zou kosten aan schadeclaims en ontslagpremies. Michael Heseltine, de voormalige Conservatieve vice-premier, die aan de wieg stond van de Dome, verdedigde het openhouden van de tent gisteren eveneens. De Dome brengt nieuw leven in Greenwich, aldus Heseltine. De betrokken Labour-minister, Lord Falconer, gebruikte hetzelfde argument.