Euro zaait onzekerheid op het Damrak

Niet de aandelenmarkt zelf, maar de valutamarkt bepaalde vanmorgen de sfeer op het Damrak. De handel in World Online, dat wordt overgenomen door het Italiaanse Tiscali, werd stilgelegd.

Een groeiende bron van zorg was vanmorgen de euro. De koers van de Europese munt blijft dalen, en het aantal redenen dat daarvoor wordt opgegeven stijgt met de dag. De laatste dagen zouden het met name Japanse banken zijn geweest die de euro hebben gedumpt, hetgeen zou verklaren waarom de yen-dollarkoers stabiel blijft en de euro zowel tegenover de Japanse als de Amerikaanse munt daalt. Vanmorgen bereikte de euro een nieuw diepterecord op 0,8630 dollar per euro. Dat vertaalt zich in een koers van 2,5535 gulden per dollar – de hoogste dollar-guldenkoers sinds 1986. Tegenover de yen daalde de euro naar een dieptepunt van 91,26. Komend weekeinde zullen de ministers van Financiën van de Europese Unie, die elkaar ontmoeten in het Franse Versailles, iets met de munt moeten doen, zo impliceerde vanmorgen de Franse minister van Europese Zaken Pierre Moscovici.

Aandelenbeleggers dachten daar gemengd over. De lage euro is goed voor export en dollarinkomsten, maar slecht voor het renteklimaat. Resultaat was een nogal warrige beurs, waar de traditionele beursfondsen het beter deden dan de aandelen in de technologie-, media- en telecommunicatiesector. Deze TMT-fondsen hadden vooral te lijden onder de Nasdaqindex, die gisteravond 3 procent lager sloot.

Van de grote technologiefondsen in Amsterdam zaten UPC, ASM Lithography, Philips, VNU en Getronics aan de verliezerszijde. UPC verloor zelfs 4,85 procent op 28,07 euro. De kabelaar was de afgelopen dagen slachtoffer van winstnemingen, en is onder de psychologische grens van 30 euro gezakt.

Koploper onder de hoofdfondsen was Koninklijke Olie. Op de golven van de hoge olieprijs wordt het aandeel gestaag duurder. De `Olies' dikten vanochtend 1,91 procent aan op 72,55 euro. Ook elders in Europa zaten olie-aandelen, aan de vooravond van een cruciale OPEC-ontmoeting in Wenen, flink in de lift.

Corus, net als Shell een cyclisch fonds, gaat het minder voor de wind. De Brits-Nederlandse staalreus bloedde opnieuw voor de slechte cijfers die het eerder deze week presenteerde. Het aandeel ging 0,85 procent naar beneden naar 1,16 euro.

TPG blijft stijgen na goede halfjaarcijfers en de overname van het Amerikaanse CTI Logistx. Vandaag won de post- en pakketbezorger 1,46 procent op 28,50 euro.

De handel in World Online lag vanmorgen stil wegens de mogelijke overname door het Italiaanse Tiscali. Beide internetaanbieders bereiken daarover wellicht vandaag overeenstemming. In Milaan kon evenmin in Tiscali worden gehandeld.

De AEX-index noteerde rond het middaguur 1,23 punten hoger op 696,24 punten.