ELVIS IN KAZACHSTAN

Alles wat ooit aan Elvis Presley toebehoorde brengt geld op. Elvis' piano ging onlangs van de hand voor maar liefst 90.000 dollar. En op een veiling in Las Vegas betaalde een fan 250.000 dollar voor de Lincoln Continental van The King. Volgens een artikel in de Moscow Times reageert men in de voormalige sovjetrepublieken heel wat koeler op de verkoop van Elvis' attributen. De enorme keuken die de zanger in 1958 tijdens zijn militaire dienst in het Duitse Friedberg voor zijn regiment liet installeren werd in 1994 naar de Amerikaanse ambassade in Almaty in Kazachstan gebracht. Daar bleek de keuken veel te groot, waarop een deel naar de ambassade in Bishkek in Kyrgizië werd gestuurd. Uiteindelijk bleek de ruimte in Almaty nog steeds te klein en werd het overschot `naamloos' verkocht aan een restauranteigenaar. Aan de muur van dit `Elvis-restaurant' hangt enkel een bordje met de mededeling dat er 49 personen kunnen zitten. Verder is er geen spoortje Elvis te bekennen. In Kazachstan is men in de ban van Britney Spears.

De inwoners van Kazachstan en Kyrgizië zijn van oorsprong nomaden die hun kookpot vulden met wat voorhanden was. Zij maakten een soepje van paarden- en schapenvlees met seizoensgroenten. Voor een bouillon met onvervalste Kazachstansmaak kan in plaats van 1 kilo lamsvlees en -botten 500 gram paarden(sudder)vlees en 500 gram lamsvlees worden gebruikt.

De bereiding:

Doe het vlees met 2 liter water in een soeppan. Breng alles aan de kook en schuim de soep af. Voeg de schoongemaakte en in stukken gesneden groenten, de kruiden en specerijen toe en laat de bouillon enkele uren trekken. Zeef de bouillon. Laat de bouillon afkoelen en verwijder het vet. Verwarm de soep opnieuw en zout naar smaak.

Voor een mooie bruine kleur kunnen de gepelde uien zonder extra boter of vet in een koekenpan licht bruin worden geroosterd en daarna aan de bouillon worden toegevoegd.