Citigroup doet grote overname

Het Amerikaanse financiële conglomeraat Citigroup heeft gisteren de grootste verstrekker van consumentenkredieten in de Verenigde Staten overgenomen. Het gaat om Associates First Capital waarvoor Citigroup 31,1 miljard dollar (in aandelen) betaalt.

Het conglomeraat, twee jaar geleden ontstaan uit een fusie van Citicorp en Travelers Group, krijgt met de nieuwe aanwinst ook een sterke aanwezigheid in Japan en Europa.

Associates is de op vier na grootste verstrekker van consumentenkredieten in Japan en heeft 700.000 klanten in Europa.

Tot dusver hield Citigroup zich redelijk rustig op overnamegebied. In twee jaar heeft het concern voor 9 miljard dollar aan overnames gepleegd, waarbij de acquisitie van de Londense zakenbank Schröders de meest spraakmakende was. Bestuursvoorzitter Sanford Weill, afkomstig van Travelers, bouwde rustig aan het concern. Door de overname, waarvoor het een aandelenemissie zal plegen, krijgt Citigroup een marktwaarde van ongeveer 275 miljard dollar.

Weill wil met Associates hard groeien in de kredietverlening aan consumenten. ,,Met één sprong weten we onze winst in dit snel groeiende segment internationaal met ruim 40 procent op te krikken'', aldus de topman gisteren.

Associates First Capital is in 1918 opgericht en was tot april 1998 eigendom van Ford. De Amerikaanse autofabrikant stootte zijn financiële dochteronderneming af om zich volledig te kunnen concentreren op de kernactiviteiten. Associates, met hoofdkantoor in Dallas, is begonnen als financier voor de aankoop van auto's. Momenteel is het met bijna drieduizend vestigingen actief in de kredietverstrekking (zowel consumenten als bedrijven), autofinanciering, leasing en het voorziet consumenten van creditcards.

De overname waardeert een aandeel van Associates op 42,49 dollar, 52 procent boven de slotkoers van dinsdag. Het aandeel Citigroup zakte na het bekendworden van het bod met bijna 4 procent. De aandeelhouders van Associates krijgen door de aandelenruil een belang van ongeveer 10 procent in Citigroup.

De expansie van Citigroup is waarschijnlijk met de aankoop van Associates nog niet ten einde. Topman Weill liet in juli nog weten dat zijn ogen zijn gericht op de snelgroeiende markten. Vooral in Azië, maar ook in Latijns Amerika hoopt het financiële conglomeraat in de toekomst meer aanwezig te zijn.