Beurzenfusie iX `onbereikbaar'

Het aangeslagen fusieplan van de Londense en Frankfurter beurzen heeft een nieuwe voltreffer opgelopen. Volgens een uitgelekt intern rapport van de investeringsbank Merrill Lynch zou de integratie van beide beurzen en de harmonisatie van regelgeving ,,gedurende een substantiële periode'' onbereikbaar zijn. De nieuwe combine zou bovendien ,,exceptioneel hoge'' exploitatiekosten maken, aldus het rapport, waaruit de Britse zakenkrant Financial Times vanochtend citeert.

Het rapport kan Merrill Lynch in verlegenheid brengen, omdat de Amerikaanse investeringsbank juist geldt als één de grote drijfveren achter de voorgenomen fusie van de London Stock Exchange (LSE) en de Deutsche Börse in Frankfurt tot iX. Het trio Merrill Lynch, Goldman Sachs en Morgan Stanley verwacht op een `Europees platform' verder schaalvoordeel te behalen. Merrill Lynch is tevens adviseur, mede-aandeelhouder en -bestuurder van de LSE. De conclusies van het rapport vormen extra munitie voor Britse en Duitse tegenstanders van een toekomstige iX.