`Benzineprijs in Nederland hoogst'

De benzineprijzen (vóór btw en accijns) zijn in Nederland het hoogst in de EU. Volgens Brussel is dit ,,schokkende' prijsverschil te verklaren uit ,,gebrek aan concurrentie' en ,,oligopolistisch gedrag'.

Shell, marktleider in Nederland, zegt ,,verbaasd' te zijn over de conclusie van de Commissie. Dat de prijzen in Nederland de hoogste zijn binnen de EU noemt Shell ,,aantoonbaar onjuist'. Het olieconcern vraagt zich af of de Commissie ,,haar huiswerk goed heeft gedaan.'.

Eurocommissaris Loyola de Palacio (Energie en Transport) noemde gisteren het prijsverschil voor Euro Super 95 van ruim 30 procent tussen Nederland en de goedkoopste EU-lidstaat Duitsland ,,schokkend'. Ze zei voor Nederland ,,in dit stadium' nog niet van een ,,kartel' te willen spreken, ,,maar de cijfers zijn schokkend'. Volgens een gisteren door haar gepubliceerde nota was voor de pomphouders de benzineprijs van 1.000 liter Euro Super 95 (vóór btw en accijns) in Nederland eind mei 452 euro, terwijl die in Groot-Brittannië 344 euro en in Frankrijk 346 euro bedroeg. Volgens de nota profiteren Britse en Franse autobezitters van de concurrentie door niet-gespecialiseerde distributeurs, waaronder de grote supermarkten. Volgens De Palacio is het in elk geval ,,iets waar de Commissie naar moet kijken'. Zij wees erop dat in enkele landen, zoals Zweden en Italië, nationale mededingingsautoriteiten maatregelen hebben genomen.

In Nederland loopt momenteel een onderzoek van de Nationale Mededingsautoriteit (NMa) naar mogelijke kartelpraktijken – een onderzoek gesteund door Shell. Eerder deed de Economische Controle Dienst een inval bij de oliemaatschappijen. De niet gepubliceerde resultaten liggen al maanden bij het openbaar ministerie.

Niet alleen in Frankrijk, ook in Nederland weren intussen boeren en vissers zich tegen de torenhoge brandstofkosten. Ze eisen snel compensatie van het kabinet, omdat anders hun bedrijven in financiële problemen komen. Marktleider Shell Nederland heeft vandaag aangekondigd dat met ingang van morgen de benzineprijs met drie cent omhoog gaat. Diesel blijft ongewijzigd. Op de termijnmarkt in Londen stond de olieprijs rond het middaguur op 34,15 dollar per vat, de hoogste prijs in tien jaar. Zondag komt de Opec, het oliekartel dat een derde van mondiale olieproductie controleert, in Wenen bijeen om te besluiten over al dan niet verhogen van de productie. De Opec staat onder internationale druk die drastisch op te voeren.

DURE OLIE: pagina 13