Australische douane vindt hormonen

De Australische douane heeft vandaag verboden hormonen aangetroffen bij een official van de Oezbeekse Olympische delegatie. De hormonen, die gebruikt kunnen worden als doping, werden in beslag genomen op de internationale luchthaven van Sydney.

Dat heeft Jacques Rogge als een van de vice-voorzitters van het Internationaal Olympisch Commite (IOC) bekendgemaakt. Rogge zei niet om welke drug het gaat. De douane maakte bekend dat de aangetroffen vondst bestaat uit een kleine hoeveelheid prestatieverhogende menselijke groeihormonen.

Gisteren werd bekend dat de eerste vijftien dopingtests in de aanloop naar de Olympische Spelen negatief zijn uitgevallen. De urineproeven werden afgenomen bij sporters in het atletendorp en sporters die in trainingskamp zijn in Brisbane. De uitkomsten van nog tien bloedcontroles zijn nog niet bekend, omdat de analyse daarvan langer duurt. Deze bloedtests zijn nieuw, het IOC stemde pas twee weken geleden in met de invoering ervan. In totaal wil de World Anti Doping Agency (WADA) 3.200 dopingcontroles uitvoeren tijdens de Spelen. Driehonderd tot vierhonderd daarvan zijn bloedtests. Dat laatste aantal is beperkt, aangezien de analyse van de bloedproeven tot nu toe alleen in Canberra kan worden uitgevoerd.

Het IOC maakte ook bekend dat het tijdens de Spelen 200 extra EPO-controles houdt. Het IOC had 301 tests gepland en wil meer controles nu dopingschandalen de Spelen dreigen te overheersen. Het IOC nam dit besluit nadat China 27 atleten uit het olympisch team had gezet, van wie enkelen `verdachte' testresultaten hadden.