Video duikers: geen nieuws ramp Estonia

Het particuliere team dat eind vorige maand in de Oostzee dook naar het wrak van de vergane veerboot Estonia heeft geen nieuwe feiten aan het licht gebracht. Dat zeiden twee Finnen, die eerder bij het officiële onderzoek naar de ramp betrokken waren, gisteren in Tallinn nadat ze videobeelden hadden bekeken die het duikteam had gemaakt. ,,Er zijn geen nieuwe feiten die nieuw onderzoek rechtvaardigen. Geenszins'', aldus Kari Lehtola. De beelden zijn gekocht door de Estse televisie. Bij het ongeluk met de Estonia in september 1994 kwamen 852 (van de 989) opvarenden om het leven, van wie 94 lichamen werden geborgen. Het officiële onderzoek concludeerde in december 1997 dat de ramp voornamelijk was te wijten aan fouten in het ontwerp van de veerboot. Het duikteam onder leiding van de Amerikaan Gregg Bemis wilde heropening van het onderzoek, omdat er aanwijzingen zouden zijn dat de veerboot was lekgeslagen door een bomexplosie. Op zijn film blijkt daar niets van, aldus beide Finnen.