Van Hees weg als voorzitter PvdA

PvdA-voorzitter Marijke van Hees is gisteren na een intern conflict afgetreden. Zij genoot niet meer het vertrouwen van het dagelijks bestuur en de partijtop. Volgens een verklaring van de PvdA was er in het bestuur ,,onvoldoende sprake van wederzijds vertrouwen'' en daardoor ,,geen werkbare basis'' voor de partijvoorzitter om de partijvernieuwing ,,tot een goed einde te brengen''. Het vertrek van de voorzitter volgde op spoedberaad dat het dagelijks bestuur maandagavond in aanwezigheid van premier Kok en fractieleider Melkert voerde.

Afgelopen zomer onderzocht een crisismanager het functioneren van Van Hees. Volgens de onderzoeker, de Utrechtse organisatieadviseur Hans Andersson, ontbrak het haar aan organisatorische en leidinggevende capaciteiten en was zij ook geen inspirerende voorzitter van de partij.

Fractievoorzitter Melkert zei gisteravond dat er ,,een onwerkbare situatie'' was ontstaan in het partijbestuur. Hij zei `respect' te hebben voor de beslissing van Van Hees om terug te treden. Van Hees blijft lid van het partijbestuur en is volgens een verklaring van het bestuur ook ,,beschikbaar voor activiteiten ten behoeve van de partij.''

Van Hees (38) trad vorig jaar februari aan als voorzitter van de PvdA. Haar verkiezing was in zekere zin een verrassing. Het partijkader verkoos haar boven het Amsterdamse duo Lennart Booij en Erik van Bruggen, die zich presenteerden als vernieuwers en die ook de steun hadden van een reeks partijprominenten. Zij hebben intussen laten weten niet beschikbaar te zijn voor het voorzitterschap.

HOOFDARTIKEL: pagina 7