UPC opnieuw gebeten hond op Beursplein

Kabelconcern UPC was vanmorgen opnieuw de gebeten hond op de beurs, met een koersdaling van 4,8 procent tot 28,98 euro. Postconcern TPG zette zijn opmars voort.

De opleving van UPC, dat van een koers van onder de 25 euro vorige week omhoog schoot tot boven de 32 euro op maandag, wekte met terugwerkende kracht argwaan bij handelaren. Zij gaan ervan uit dat zakenbank Morgan Stanley koerssteun heeft verleend voor de plaatsing van 4 miljoen nieuwe aandelen UPC op maandagavond. Feit is dat de koers na de plaatsing steun heeft verloren. Het fonds verloor gisteren al terrein en zakte vanmorgen nog eens met 4,8 procent terug, tot onder de 30 euro.

De AEX-index bleef vanmorgen onder de 700-puntengrens, waar de index gistermiddag belandde. Rond het middaguur bedroeg de stand 697,31 punten, een miniem verlies van 0,71 punten.

De daling van de Amerikaanse Nasdaq-index met ruim 2 procent gisteravond klonk door op het Damrak in de koersen van de technologiesector. Zo ging KPN 2 procent omlaag op 31,06 euro en moest ASM Lithography 3,1 procent inleveren op 45,89 euro.

Unilever was de grootste stijger onder de hoofdfondsen. De Brits-Nederlandse multinational klom 1,55 op 51,55 euro.

TPG kwam terug van de terugval die het gisteren beleefde. Vanmorgen steeg het postconcern, dat maandag een grote overname in de VS bekendmaakte, met 85 eurocent op 27,55 euro.

Beleggers namen ook een voorschotje op Ahold, dat morgen halfjaarcijfers presenteert. Ondanks problemen bij branchegenoten zijn de verwachtingen goed, niet in de laatste plaats doordat de hoge dollarkoers de winsten van de Amerikaanse dochters, omgerekend in guldens, hoger doet uitkomen. Bij hoge omzetten steeg Ahold 43 eurocent op 33,45. Ook Laurus ging omhoog, met een eurodubbeltje op 10,90.

Uitgever VNU moest de aankondiging dat het 8,7 miljoen nieuwe aandelen uitzet (bij grote vraag zelfs 10 miljoen) bekopen met een koersdaling van 1,25 op 60,50 euro. Als het fonds vandaag op die koers sluit, komt dat neer op een ruim 10 miljoen euro lagere opbrengst van de emissie.

De koers van Koninklijke Olie kreeg weer een impuls van de stijging van de olieprijs. Het oliefonds kwam met een plus van zeven eurodubbeltjes op 70,38.

De financiële waarden waren vanmorgen vrijwel roerloos, met een klein verlies voor ABN Amro en ING, en een kleine winst voor Fortis en Aegon. De aandelenkoersen op het Damrak werden vanmorgen van steun voorzien door een nog steeds dalende eurokoers. De dollar werd daardoor 2,50 gulden waard, de eerste maal sinds 1986 dat de Amerikaanse munt zo hoog staat. De euro bereikte vanmorgen een dieptepunt van 0,8807 dollar. Rond het middaguur zweefde de Europese munt rond de 0,8810 euro per dollar. Ook tegenover de yen bereikte de euro een nieuw dieptepunt.