Twitch City

Neem een paar tweedejaarsstudenten, liefst wis- of sterrenkunde, en fan van Douglas Adams' Hitchhiker's Guide to the Galaxy en Mark O'Hare's Citizen Dog-stripjes. Geef ze een fles Zubrowka wodka, en laat ze een goed gesprek voeren over hoe de ideale sitcom eruit zou moeten zien – of de ideale parodie op een sitcom. Voer vervolgens hun ideeën minutieus uit. Grote kans dat er iets uitkomt dat lijkt op Twitch City.

Twitch City is raar, in alle positieve betekenissen van het woord. De serie gaat over Curtis (gespeeld door schrijver Don McKellar zelf), een jongen van een jaar of dertig maar met de primitieve impulsen en het moreel besef van een kleuter. Hij woont op de bank voor de tv in een appartement dat hij deelt met ene Nathan, en kijkt tot diens ergernis de hele dag naar de Rex Reilly Show, een perfecte imitatie van Jerry Springer, vol bekentenissen `that will both shock and amaze you'.

Nathan wordt chagrijnig als hij ook maar iets mist van Rex Reilly, waarvan in de eerste aflevering het thema luidt: `I slept with my mother'. Gelukkig krijgen wij die fragmenten wel te zien. ,,Let me ask the question that's on everyone's mind: was he better than daddy, mommy?''

Nathan heeft een vriendinnetje, Hope, dat eigenlijk verliefd is op Curtis, hoewel ze daar geen enkele reden toe heeft, maar zo gaat dat met verliefdheid. Als ze bij de jongens wil intrekken, krijgt Curtis haar moeiteloos zover dat ze voor veel geld in een kast gaat wonen, terwijl ze alles wat Nathan doet verkeerd begrijpt, alsof ze al jaren getrouwd zijn. Erg fijn is ook dat er niet uit blik om hun relatiepraat wordt gelachen.

Door alle bizarre dialogen, scheve camerastandpunten, onnodige close-ups (zoals van Curtis' mond als hij weer eens een bakje kleurrijke Frooty-O's ontbijtgranen leeglepelt) en de al even overbodige spannende muziek, kun je makkelijk vergeten dat Twitch City ook nog een heuse plot kent. Nathan wordt zelfs gearresteerd – wat Curtis te weten komt doordat twee politieagenten zijn bajesfoto's in een blankhouten lijstje komen laten zien.

Het slechte nieuws is dat de serie maar zes afleveringen telt. Het goede nieuws: die passen precies op een drie-uurs videobandje.

Twitch City, Ned.3, 20.00-20.27u.

    • Ellen de Bruin