Tekort voor Nederlands Filmfestival

Volgens Michiel Berkel, directeur van het Nederlands Filmfestival, vertoont de begroting op dit moment nog een klein tekort van 140.000 gulden, op een totale omzet van zo'n 4 miljoen. De bereidheid van sponsors om een aan de Nederlandse film gewijd cultureel evenement lijkt volgens Berkel geen gelijke tred te houden met de hausse aan privé-investeringen in de speelfilmproductie. Het van 20 tot en met 29 september in Utrecht gehouden festival bevat de wereldpremières van vijf nieuwe lange speelfilms van eigen bodem. Het competitieprogramma zal dit jaar voor het eerst door twee afzonderlijke jury's worden beoordeeld. De Gouden Kalveren voor lange speelfilms en televisiedrama worden toegekend onder leiding van Berkels voorganger Jacques van Heijningen, die nu directeur is van het Rotterdamse Filmfonds. Voormalig adjunct-directeur van het Filmmuseum Ruud Visschedijk zit de jury van de documentaires en korte films voor.

Voor de vakprijs in de categorie `geluid', een door de filmbranche bij stemming toegekend Gouden Kalf, zijn dit jaar genomineerd Alex Booy, Piotr van Dijk en Ben Zijlstra.