Shin Beth wil openheid van zaken geven

In het voetspoor van de befaamde Mossad, de in het buitenland opererende spionage- en veiligheidsdienst van Israel, opent ook de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth zijn ramen.

De leiding van Shin Beth heeft volgens de krant Ha'aretz besloten een woordvoerder aan te stellen om imago van deze organisatie te verbeteren.

De Mossad trad onlangs voor het voetlicht toen werd besloten om agenten via advertenties te werven. Beide veiligheidsorganisaties hebben sedert het vredesproces met de Arabische landen en de Palestijnen en door de verminderde greep van zionistische waarden op de jeugd nogal wat van hun romantische aantrekkingskracht verloren. Bovendien zuigt de bloeiende high tech industrie de meest geschikte kandidaten met aantrekkelijke salarissen naar zich toe.

De Shin Beth is vaak in opspraak gekomen door het martelen van Palestijnse gevangenen. Dat is kennelijk een van de redenen om naar buiten te treden. ,,We moeten ons aanpassen aan de 21ste eeuw'', zei een van de topfiguren van de Shin-Beth tegen Ha'aretz.

De Shin Beth blinkt uit in het manipuleren van de media en daardoor ook van de publieke opinie. In de bladen en electronische media verschijnen met grote regelmaat berichten van niet nader aangegeven veiligheidskringen, waarin bijvoorbeeld voor terroristische aanslagen wordt gewaarschuwd. Tot de tachtiger jaren kregen de hoofdredacteuren van de Israelische bladen tweemaal per jaar van de top van de Shin Beth op basis van absolute geheimhouding een overzicht van de veiligheidssituatie. Deze techniek maakte de pers monddood over belangrijke ontwikkelingen in Israel zelf en in de regio. Twee kranten, Ha'aretz en het inmiddels verdwenen blad Hadashot, bleven buiten dit belangencircuit, en namen onafhankelijke standpunten in. Hadashot trotseerde zelfs de censuur toen de krant foto's publiceerde van twee levend gevangenen genomen Palestijnse terroristen die een bus hadden gekaapt. Toen de Shin Beth verklaarde dat de terroristen bij de overval op de bus werden gedood, plaatsten de foto's in Hadashot deze organisatie in een kwaad daglicht. Een commissie van onderzoek stelde vast dat de twee Palestijnen door Shin Beth agenten werden vermoord.

Ruim tien jaar geleden besloot de Shin Beth de kring van vertrouwelingen in de media uit te breiden tot zorgvuldig geselecteerde journalisten die vaak uit elite-eenheden van het leger komen. Drie weken voor de moord op premier Rabin in 1995 sprak het hoofd van de Shin Beth bij zo'n ontmoeting de vrees uit dat Rabin wel eens zou kunnen worden vermoord. Het niet kunnen voorkomen van deze moord heeft het prestige van de Shin Beth ernstig aangetast. Misschien zou publicatie van deze informatie tot grotere waakzaamheid hebben geleid, ook van de zijde van de Shin Beth zelf.