Patijn op 1 januari al weg uit hoofdstad

Burgemeester Schelto Patijn van Amsterdam legt op 1 januari 2001 zijn functie neer, dit is ruim een half jaar eerder dan verwacht. De burgemeester heeft zijn besluit vandaag aan de gemeenteraad meegedeeld.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft hij: ,,Ik heb echter vorig jaar oktober samen met mijn vrouw de beslissing genomen om nog één jaar te blijven en niet langer. Er is voor mij toch meer veranderd dan ik voor mijn ziekte kon vermoeden. Ik heb er gewoon behoefte aan andere dingen te gaan doen.''

Patijn was vorig jaar vijf maanden niet in functie, omdat bij hem kanker in het vetweefsel was geconstateerd. Toen hij in oktober weer terugkeerde, zei hij nog: ,,Ik heb bij mijn aantreden in 1994 gezegd dat ik zeven jaar burgemeester wilde blijven. Ik denk er nu niet anders over. Tenzij ik weer ziek word.''

Zijn ambtstermijn liep eigenlijk afgelopen zomer af, maar omdat Patijn graag nog een aantal grote projecten wilde afronden, heeft hij verlenging gevraagd. ,,Nu Euro 2000 en SAIL achter de rug zijn en de gemeenteraad voor het eerst na de zomervakantie bijeen komt, meen ik dat dit het juiste moment is om mijn beslissing bekend te maken'', aldus Patijn.

Volgens de burgemeester hebben de publieke discussie over zijn opvolging en de voorbereidingen voor een referendum voor een gekozen burgemeester geen invloed gehad op zijn besluit. ,,Ik sta daar buiten en ik ga er niet over.''

Het besluit van Patijn om per 1 januari op te stappen, heeft echter wel grote consequenties voor de mogelijkheid dat Amsterdam als eerste gemeente een gekozen burgemeester krijgt. De wetswijziging die daarvoor nodig is zal naar verwachting pas in april volgend jaar klaar, en de opvolging van Patijn zal voor die tijd geregeld moeten zijn.

Er is de afgelopen tijd al veel gespeculeerd op de opvolging van Patijn. De namen van minister van Defensie Frank de Grave en staatssecretaris van Justitie Job Cohen zijn genoemd.

De burgemeester van Tilburg, oud-vakbondsleider Johan Stekelenburg, heeft al aangegeven geïnteresseerd te zijn in de burgemeesterspost.