Parijs sluit akkoord met vrachtrijders

De Franse overheid en de drie werkgeversorganisaties uit de transportsector hebben vannacht een principeakkoord bereikt over een compensatie voor de hoog opgelopen brandstofprijzen.

Minister Gayssot van Transport stelde vannacht voor de accijns op dieselolie dit jaar met 35 centimes (bijna 12 cent) per liter te verlagen. Volgend jaar wil hij de brandstofbelasting met nog eens 25 centimes (ruim 8 cent) per liter verminderen.

De werkgevers reageerden verheugd op de voorstellen van de minister. Niettemin heffen de vrachtrijders de blokkades van tientallen oliedepots en raffinaderijen voorlopig niet op. Zij beraden zich nog over het bod van de Franse regering, dat ver onder de eis van de truckers ligt. Zij wilden een accijnsverlaging van zo'n 16 cent per liter.

Sinds zondagavond blokkeren woedende vrachtrijders, taxichauffeurs, boeren en ambulancepersoneel meer dan tachtig oliedepots en raffinaderijen in Frankrijk. Zij protesteren daarmee tegen de hoge dieselprijzen. In achttien maanden tijd is de prijs voor een liter diesel met 1,50 franc (ruim 50 cent) gestegen.

De kosten voor brandstof maken nu ongeveer 7 procent van de jaaropbrengst van transportondernemingen uit. Daar komt bij dat een Franse chauffeur slechts 56 uur per week achter het stuur mag zitten, terwijl bijvoorbeeld een Nederlandse trucker 67 uur per week mag rijden. Franse transporteurs moeten derhalve extra mensen in dienst nemen en dat verslechtert hun concurrentiepositie.

De vrachtrijders blokkeerden gisteren ook de toegangswegen van de luchthaven van Nice. Reizigers moesten zich met koffer en al lopend naar de ingang van het vliegveld begeven. Ook zaten meer dan 4.400 van de 5.500 tankstations van TotalFinaElf zonder brandstof.

Sommige Fransen lieten hun tank vollopen in België, Duitsland, Luxemburg, Zwitserland en Spanje. In het zuidwesten van Frankrijk gooiden boeren en truckers brandende banden en stukken hout op de rails van de hogesnelheidstrein naar Bordeaux.

De protesten van de vrachtwagenchauffeurs volgen op de acties van de Franse vissers. Zij blokkeerden vorige week uit protest tegen de hoge brandstofprijzen havens en de terminal voor personenauto's van de Kanaaltunnel.Intussen zijn ook in andere landen protesten uitgebroken tegen de grote stijging van brandstofkosten. Zo wil een Spaanse transportvakbond alle tankstations van de raffinaderij Repsol boycotten. In Polen riep presidentskandidaat Andrzej Lepper op tot een blokkade van de twee grootste Poolse raffinaderijen.

In België eisen de vakbonden dat een deel van de heffingen op brandstof (248 miljoen euro per jaar) wordt teruggesluisd naar de wegtransporteurs.