Ook Scharping komt Pentagon niet binnen

De Duitse minister van Defensie, Rudolph Scharping, is gisteren bij een bezoek aan het Pentagon in Washington zodanig gewond geraakt dat hij in een ziekenhuis belandde. De Duitse minister en twee medewerkers liepen hun verwondingen op toen een veiligheidsbarricade bij de oprijlaan van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, onverhoeds omhoog schoot en hun auto oplichtte.

De Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, stond gereed om Scharping de hand te schudden, toen hij zijn Duitse collega uit de auto zag strompelen en op de grond neerzijgen. Cohen snelde toe en zag dat Scharping gewond was geraakt aan voet, been en hoofd.

De Duitse militaire attaché Peter Goebel liep een bloedneus op. Scharping mocht gisteravond het ziekenhuis weer verlaten.

De dienstauto waarin de Duitse bewindsman werd vervoerd, raakte total-loss. De barricade bij de entree van het Pentagon, die bestaat uit grote metalen, in het wegdek bevestigde platen, is bedoeld om ongewenste bezoekers buiten de poort te houden.

De Duitse minister is niet het eerste slachtoffer van deze constructie. Afgelopen januari werd de auto van een Chinese militaire delegatie al gelanceerd. En in september 1998 moest de Japanse minister van Defensie linea recta naar het ziekenhuis, nadat zijn auto was getroffen door dezelfde barricade. Cohen sprak van een ernstig incident en beloofde dat het nooit meer zou voorkomen.