Nieuw bod op beurs Londen verwacht

Nieuwe gegadigden maken zich op om een bod te doen op de London Stock Exchange (LSE), terwijl het Londense beursbedrijf zelf de geplande fusie met de beurs van Frankfurt tot iX ,,op sterven na dood'' noemt.

Dat meldt Quest, de online-nieuwsdienst van het Britse effectenhuis Collins Stewart, met een beroep op anonieme deelnemers aan de onderhandelingen. Een anonieme LSE-bestuurder bevestigt vanochtend in de Financial Times dat de fusieplannen zijn ,,geparkeerd'' en dat met betrekking tot de Brits-Duitse fusie ,,alles op losse schroeven staat'' na een vijandig bod op de LSE door het Zweedse beursbedrijf OM Gruppen.

De LSE zou bereid zijn ,,alternatieven'' te overwegen voor zowel een Zweedse overname als het huidige iX-plan waarbij Britten en Duitsers een even groot aandeel zouden krijgen. Londen speculeert in toenenende mate op een bod door de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq en op een bod door Euronext, waarin de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs eerder dit jaar zijn samengegaan. Ook is een formule denkbaar waarbij de Nasdaq eerst de LSE koopt waarna Euronext later instapt. De Deutsche Börse zou dat op zijn beurt met een eigen bod mogelijk willen voorkomen.

Het Brits-Duitse ,,huwelijk van gelijken'' stond vóór het OM-bod bloot aan toenemende kritiek omdat het voor Londen ,,oneerlijk'' zou zijn. De plannen lieten bovendien belangrijke kwesties als het nieuwe systeem voor grensoverschrijdende orderverwerkingen onopgelost. De LSE had de cruciale stemming van zijn aandeelhouders over de iX-fusie na het OM-bod al uitgesteld, omdat zich geen meerderheid aftekende.

OM gelooft dat zijn geavanceerde technologie en eigen managementteam de LSE meer voordeel bieden dan het ,,achterhaalde concept'' om twee ,,nationale operaties aan elkaar te knopen''. In Londen wordt aangenomen dat het Zweedse bod van bijna drie miljard gulden niet zal slagen, omdat het te laag is en omdat het merendeels bestaat uit hooggenoteerde aandelen OM in plaats van cash. Wel hebben de Zweden een biedoorlog om de LSE ontketend. In afwachting van nieuwe bieders sloten de aandelen LSE gisteren op 29,60 pond, 2,60 pond hoger dan OM wil betalen. Effectenmakelaar Instinet zou eveneens een bod willen uitbrengen. De grote Amerikaanse handelsbanken, drijfveren achter de iX wegens het verwachte schaalvoordeel, zullen mogelijk hun eigen beurs beginnen als de iX er niet komt, aldus Quest.