`Niet bouwen in rivierbedding'

De bouw van de woonwijk Oolderveste in de winterbedding van de Maas, even ten zuiden van Roermond, moet niet doorgaan. De komst van 875 woningen leidt tot meer wateroverlast voor de omgeving, vinden bewoners van het Maasdorp Herten. Zij hebben vanmiddag de bestuursrechter om een uitspraak gevraagd.

Rijkswaterstaat, de gedaagde partij, erkent dat de bouw de ruimte voor de rivier beperkt. Toch heeft de dienst een vergunning afgegeven. Oolderveste is daarmee een van de weinige nieuwe bouwsels in de winterbedding. ,,Voor dit project is een uitzondering gemaakt'', aldus woordvoerder K. Wu van Rijkswaterstaat vanochtend.

,,Het plan verkeerde al in een ver gevorderd stadium toen de rijksoverheid na de overstromingen in 1993 en 1995 besloot het bouwen in het winterbed te beperken'', legt de woordvoerder uit.

In het rijksbeleid kreeg Oolderveste een aparte status. Ten onrechte, vindt men in Herten. ,,Het rijk heeft de aparte status immers verleend op basis van onjuiste informatie uit Limburg'', zegt woordvoerder R. de Wolff. ,,De provincie verklaarde dat de wijk niet in het stroomvoerend deel kwam. Dat blijkt deels wel het geval. Bovendien zei men dat er destijds al een goedgekeurd bestemmingsplan was. Dat is ook niet waar.''

De bewoners twijfelen ernstig aan de objectiviteit van de onderzoeken.