Koštunica zal Miloševic niet uitleveren

Als Vojislav Koštunica, oppositiekandidaat bij de komende presidentsverkiezingen in Joegoslavië, president wordt, zal hij zijn voorganger Slobodan Miloševic niet uitleveren voor berechting door het Haagse VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden.

Dat zei Koštunica gisteren in een vraaggesprek met een televisiestation in Valjevo in Centraal-Servië. Koštunica liet zich in het vraaggesprek zeer kritisch uit over het tribunaal in Den Haag. Het is volgens hem ,,onwettig'' door als politieke in plaats van als juridische instantie op te treden. Rusland, aldus Koštunica, is niet betrokken en is nooit betrokken geweest bij het doen en laten van het tribunaal. Volgens Koštunica is de aanklacht die het tribunaal tegen president Miloševic heeft uitgevaardigd ,,net zo onzinnig als de NAVO-bombardementen op Joegoslavië vorig jaar''. Als hij de presidentsverkiezingen wint, zo zei Koštunica, komt er geen ,,campagne van wraak'' tegen de omgeving van Slobodan Miloševic.

Koštunica – die zich ook in het verleden steeds uiterst kritisch heeft getoond jegens het Westen en het VN-tribunaal – is de gezamenlijke kandidaat van het overgrote deel van de Servische oppositie bij de presidentsverkiezingen van 24 september. Gisteren werden de resultaten bekend van twee nieuwe opiniepeilingen in Servië. Beide peilingen geven Koštunica nog steeds een ruime voorsprong op Miloševic. Volgens de ene peiling, georganiseerd door het Centrum voor Beleidsstudies in Belgrado, kan Koštunica rekenen op 43 procent van de stemmen en Miloševic op 21 procent. De andere peiling, het afgelopen weekeinde georganiseerd door het Instituut voor Sociale Wetenschappen, dicht Koštunica zelfs 52 procent van de stemmen toe; Miloševic zou op dit moment op 31 procent van de stemmen kunnen rekenen. Daarbij moet worden aangetekend dat opiniepeilingen in Servië doorgaans weinig betrouwbaar zijn en dat veel kiezers hun mening nog niet hebben bepaald.

De voorganger van Miloševic als president van Joegoslavië, Zoran Lilic, is gisteren uit de regerende socialistische partij van Miloševic gestapt uit protest tegen de enorme invloed van Mira Markovic, de vrouw van de president, die er een eigen partij – Verenigd Joegoslavisch Links, JUL – op na houdt. De communistische JUL regeert in een coalitie met de socialisten van Miloševic. Lilic heeft naast zijn partijlidmaatschap al zijn functies opgegeven, inclusief die van adviseur van Miloševic. De voormalige president, wiens invloed in zijn regeringsperiode (1993-1997) gering was, staat in Joegoslavië algemeen bekend als `de man van stro' wegens zijn vermeende gebrek aan ruggengraat in zijn relatie met Miloševic.

Volgens onafhankelijke Joegoslavische media heeft naast Lilic nog een aantal kopstukken van de socialistische partij grote moeite met de invloed van Markovic achter de schermen. Sommigen van hen zouden hebben gedreigd met aftreden. Zij zou zich met alle beslissingen van haar man bemoeien en in eerste instantie verantwoordelijk zijn voor de brute onderdrukking van de onafhankelijke media, de oppositiebeweging van studenten en scholieren Otpor en de officiële oppositiepartijen.