Klacht Versatel tegen rijk

Telecombedrijf Versatel heeft bij de rechter bezwaar aangetekend tegen de uitgifte van vergunningen voor UMTS-telefonie door de Nederlandse overheid. Versatel vindt dat de vergunningen niet mogen worden verleend zolang er allerlei juridische procedures lopen over de omstreden UMTS-veiling in juli.

Staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) en minister Zalm (Financiën) hebben maandag tekst en uitleg gegeven over de veiling. Versatel stapte op 24 juli uit deze veiling nadat het was bedreigd met juridische stappen door een van de andere deelnemers. Daardoor gingen alle vijf UMTS-vergunningen naar de bestaande aanbieders van mobiele GSM-telefonie: KPN, Libertel, Dutchtone, Telfort en Ben.

Versatel heeft twee rechtszaken lopen tegen de overheid. De ene heeft betrekking op de voorbereiding van de veiling en het uiteindelijke veilingontwerp. Dat ontwerp benadeelde eventuele nieuwe toetreders tot de Nederlandse markt voor mobiele telefonie, aldus Versatel.

De andere zaak richt zich op de uitkomst van de veiling en de vergunningverlening. Versatel vindt dat de overheid de veiling naar aanleiding van de dreigbrief van Telfort tijdelijk had moeten stopzetten. Dat gebeurde niet. De veiling duurde nog een hele ochtend door. De opbrengst ervan viel daardoor 800 miljoen gulden hoger uit voor de overheid.

Versatel, maar ook andere telecombedrijven, zijn van mening dat dit bedrag onrechtmatig is, omdat niet alle partijen over dezelfde informatie beschikten. Andere deelnemers aan de veiling waren niet op de hoogte van de dreigbrief.

Versatel procedeert ook tegen het officiële besluit om de veiling te houden. In dat besluit ontbrak de mogelijkheid bezwaar aan te tekenen, aldus het telecombedrijf. Daardoor zou zowel de veiling als de uitkomst ervan in strijd met de wetgeving zijn. Een uitspraak hierover volgt op 13 oktober.