Kezman kan PSV nog niet bekoren

De geest en het lichaam van Ruud van Nistelrooij zijn nog lang niet verdreven uit het verbouwde stadion van PSV. Gisteravond toonde de geblesseerde aanvaller zijn `Zilveren Schoen' aan het thuispubliek. De nummer twee van de Europese topscorerslijst kreeg een staande ovatie. Hij gaf vervolgens zijn vervanger Mateja Kezman een bemoedigend schouderklopje en strompelde naar de zijlijn. De Joegoslavische spits leek geschrokken van alle aandacht, zo zwak was zijn prestatie. Zonder Kezman stelde PSV in de slotfase een 2-2 gelijkspel veilig tegen Willem II.

De duurste aankoop in de clubhistorie zat al lang en breed in de kleedkamer, toen zijn latere plaatsvervanger Claudio een tweede competitienederlaag kon afwenden. Kezman werd voor ruim twintig miljoen gulden (gelijk de begroting van Willem II) overgenomen van Partizan Belgrado. Hij kreeg de ondankbare taak Van Nistelrooij op te volgen. Hij miste dotten van kansen in de wedstrijd om de Supercup. Hij raakte meteen geblesseerd aan een dijbeen tijdens zijn competitiedebuut. Hij bleek veel eerder genezen dan de medische staf had voorzien. Want hij wilde zo graag.

Overijverig speelde de 21-jarige Kezman in de Brabantse streekderby. Hij dribbelde naar hartelust. Hij kaatste de bal zo vaak mogelijk naar een medespeler. Hij maakte na elke tackle een buiteling. Kezman is een lichtgewicht, zoals zijn companen Kolkka en Rommedahl in de aanvalslinie van PSV. De drie dreumesen konden de trage verdedigers van Willem II niet verontrusten. Dat biedt weinig perspectief voor de Champions League. Tegen Dinamo Kiev stuit PSV volgende week op een muur van mannetjesputters.

De meeste acties van Kezman stierven in schoonheid. Hij leed veel balverlies en miste een paar goede kansen. De fluitsignalen in het stadion waren niet bevorderlijk voor zijn zelfvertrouwen. Maar zijn talenten zijn onomstreden. Hij is snel en wendbaar. Hij is tweebenig en onzelfzuchtig. Die laatste eigenschap is eerder een nadeel dan een voordeel. Hij wordt geacht dit seizoen minimaal twintig keer te scoren.

Halverwege de tweede helft werd Kezman uit zijn lijden verlost, vlak nadat Willem II een achterstand had omgebogen in een voorsprong. De subtiele openingstreffer van Bruggink, in blessuretijd van de eerste helft, werd na de pauze ongedaan gemaakt door twee prachtige doelpunten van buitenlandse makelij. De Rus Sjoekov stond aan de basis van beide treffers. De Argentijn Bombarda scoorde met een krachtige kopbal. De Belg Caluwé scoorde met een volley die als een granaat insloeg.

Zonder Kezman begon PSV aan een slotoffensief dat meer had kunnen opleveren dan de gelijkmaker van Claudio. De Belgische doelman De Vlieger was bijna onpasseerbaar. Hij voorkwam de eerste competitienederlaag van Willem II. Trainer Westerhof, even terug op het oude nest in Eindhoven, was eerlijk genoeg het gelijkspel als een meevaller te beschouwen. ,,Zonder deze keeper hadden we hier met lege handen gestaan'', stelde hij nuchter vast.

De inbreng van buitenlandse spelers op de Nederlandse velden werd duidelijk aangetoond. De beleidsmakers van PSV onderhouden nauwe contacten met een Joegoslavische voetbalmakelaar. Hij deed twee landgenoten in de aanbieding die zich als international hebben gemanifesteerd. Doelman Kralj is een miskoop gebleken. Hij verloor de concurrentiestrijd met Waterreus. ,,En als je het EK hebt gezien, begrijp je waarom'', verwees de Nederlandse keeper naar het grabbelwerk van zijn Joegoslavische collega.

Kezman kreeg tijdens het EK nog geen halve minuut speeltijd. Hij was nauwelijks ingevallen tegen Noorwegen, of hij werd met een rode kaart van het veld gestuurd. Zijn opvliegende karakter geldt in voetbalkringen als een deugd. Vloekend en tierend reageerde hij op zijn blessure, twee weken geleden in de uitwedstrijd tegen De Graafschap. Aan zijn eerzucht zal het zeker niet liggen. Of is hij misschien té ambitieus?

,,Kezman zet zichzelf onder druk'', beaamde PSV-trainer Gerets gisteravond. ,,Hij voelt dat we hem momenteel hard nodig hebben. Die jongen staat goed in zijn schoenen. En hij kan ongelooflijk goed voetballen. Hij is een vedette in Belgrado. Daar kan hij niet ongestoord over staat lopen. De tijd van de anonieme broodvoetballer is voorbij.''

De loftrompet van Gerets is ingegeven door optimisme. Een goede trainer onderkent de aanpassingsmoeilijkheden van zijn duurste speeltje. Toch moet Kezman vrezen voor het `Machlas-effect'. Deze Griekse spits kan zijn succesvolle periode bij Vitesse geen vervolg geven bij Ajax. Machlas blijkt niet te renderen in een ander spelsysteem. Voor Kezman schuilt een zelfde gevaar. Hij is een diepgaande spits en wil de ballen in de ruimte aangespeeld krijgen. De aangevers van PSV zijn anders gewend.

,,Met Van Nistelrooij was je verzekerd van balbezit'', verklaarde aanvoerder Van Bommel gisteravond. ,,We hoefden niet zo nodig aan te sluiten, omdat Ruud er altijd wel iets goeds mee deed. Nu zijn we kwetsbaarder en moeten we gevarieerder gaan spelen. Daar trainen we hard op. Het moet een keer gaan klikken. Het kan toch niet zo zijn dat onze scouts hun werk niet goed hebben gedaan.''