KAMPIOENSKIP IELRIKJEN

,,De belangrykste fraach is oft it goede fisk is. De rijk is bysaak. De hjitte makket se gear en de reek kleuret se brún.''

In een interview in de Leeuwarder Courant wees palingroker Gerrit de Vries erop dat een goede roker ook van een wat mindere paling nog wel iets weet te maken. Waar de te roken paling vandaan komt doet er bij het Frysk kampioenskip ielrikjen niet toe, het gaat erom wie de beste roker is en de lekkerste paling inlevert.

Eind augustus zaten in het wijde Friese land, even buiten Tjalleberd, op een dijkje tussen twee sloten 78 deelnemers uit heel Friesland klaar. De partytenten waren neergezet, het tuinmeubilair uitgeklapt. Klokslag 12 uur werd de Friese vlag gehesen en het Friese volkslied gespeeld. Dan mogen de rooktonnen worden aangestoken. Iedere deelnemer heeft zijn eigen rookton of -kast meegenomen. Er zijn fraai beschilderde olievaten, maar ook professionele kasten met warmtemeters waarin de aan pennen geregen paling wordt gehangen. De palingen mogen vooral niet te veel vuur krijgen: ,,oars knappe se út harren feltsje''. De winnaar ontvangt een bedrag van 1000 gulden en de wisselprijs `De skiere iel'. Het moet een aardigheidje blijven, aldus de voorzitter.

Vorig jaar bezochten 10.000 mensen het evenement. Er zijn zelfs palingliefhebbers die zich per treintaxi naar Tjalleberd laten brengen en dan met een pondje paling onder de arm weer rechtsomkeer maken. Ik kocht er uit Ierland afkomstige, in Heerenveen gerookte paling. Hartstikke lekker.

Vandaag een recept voor 4 personen voor een gebonden groentesoep met stukjes gerookte paling.

Bereiding: Doe de in stukken gesneden courgette en prei in een soeppan. Giet er zoveel water op dat de groenten net onder staan. Leg het bouillontablet in het water, laat de groenten in circa 10 minuten gaar koken. Fileer intussen de paling. Snijd de filets in reepjes. Pureer de soep. Roer er eventueel wat zout en peper door. Schep de soep in een diep bord. Leg de stukjes paling in de soep en strooi er bieslook over.

    • Anne Scheepmaker