Internationaal

LONDEN

Onzekerheid over de rente hield groeiaandelen, waarvan de rentevoet de waarde van de toekomstige winst sterk beïnvloedt, vanmorgen in de ban in Londen. Met name telecom-aandelen waren zwakker. British Telecom moest met 2,4 procent terug. Ook de softwaresector was over het algemeen lager. De FTSE-index daalde licht, met 0,3 procent tot 6.735 punten.

Duitse aandelen konden vanmorgen gemiddeld wat omhoog, maar overtuigend was de stijging niet. Verzekeraars Allianz en Münchener Rück klommen respectievelijk 3,8 procent en 4 procent op basis van een gunstige beoordeling door zakenbank Goldman Sachs. Deutsche Telekom behoorde met een koersdaling van 0,9 procent tot de verliezers onder de zwaargewichten. De DAX-index was 0,2 procent hoger op 7.412 punten.

PARIJS

De bank Credit Lyonnais moet een herstructurering doormaken die een overname op korte termijn onwaarschijnlijk maakt, zo berichtte de Franse pers vanmorgen. De handel trok zijn conclusies, en de aandelen van de bank kelderden met bijna 5 procent. Ook overnamedoel Equant, dat de afgelopen week 13 procent omhoog was gespeculeerd, viel 5 procent terug. De CAC-index was 0,3 procent lager op 6.839 punten.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen voor de zevende achtereenvolgende handelsdag lager gesloten, maar het verlies was bescheiden. Het Nikkeigemiddelde daalde met 52 punten (0,32 procent) tot 16.400 punten, en hield daarmee vast de dalende tendens van de afgelopen week vast.

Ook de meeste andere beurzen in het Verre Oosten schreven rode cijfers. De beurs in Zuid-Korea sloot 0,38 procent lager en de koersindex in Australië eindigde 0,77 procent in de min. In Hong Kong sloot de Hang Seng-index 0,1 procent hoger.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York is gisteren uiteindelijk met een kleine winst gesloten. Na een onrustige handel bedroeg de eindstand van het Dow-Jonesgemiddelde 11.261 punten, na een stijging van 22 punten. Dat betekende een klim van 0,19 procent.

Daarentegen sloot de Nasdaq, waaraan hoofdzakelijk technologiefondsen genoteerd staan, 2,15 procent lager, op 4.143 punten. Tal van ondernemingen kregen fikse dalingen van de aandelenkoers te verwerken, waaronder internetfondsen en automatiseringsbedrijven als Lycos, eGain, AOL, Cisco en Sun.

Beleggers in deze sector waren eerder op de dag geschrokken omdat USB Piper Jaffray een neerwaartse bijstelling van een koopadvies voor Intel de deur uit deed.

FRANKFURT